sementara tunggu kek masak, leh la update sini jap...
dh makin terabai blog kesayangan aku ni...
sbb tuan dia dh mcm serabai.. :-P
ni ntah kali keberapa buat kek gula hangus atau ada yg panggil kek sarang semut
td buat sbb ada org tempah 2 biji...
alang2 dh potong, ambik gambar, trus la kongsi kat sini gak...
sedikit tips: utk dapatkan kek yg berlubang2, potong kek di tgh, kemudian tgk arah garisan kek
potong kek melintangi garisan tu
(ala2 potong dgaing le..kena lawan arah garisan)
kek gula hangus @ kek sarang semut
cida de'nuanza
bahan2
ni utk wat gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan
2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
cara:
masukkan gula dlm kuali atau periuk
bukak api sederhana kecil...
sentiasa kacau2 gula sampai larut
sampai warna jadi keemasan macam madu..
kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik
nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula tu hangit
pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2
sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air...
cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan
bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 Cawan susu pekat manis disukai ramai
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
cara:
pukul telur sekejap
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je)
pastu masukkan susu pekat
kasi blend lagi sampai sebati
masukkan pulak esen vanila
pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder
masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
blend lagi!
bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
biarkan sejuk sblm potong
(utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut)
wah sedapnya, tapi kekadang dapat yg pahit yg tak best tu
ReplyDeletebestnya..gebu aja nampak kek ni teringin sangat nak rasa kena cuba la petang nanti.:-)
ReplyDeleteWah...! lihat sarang2 semut yg berlobang itu...sungguh gojes !!!
ReplyDeletecantik lubang-lubang tu..
ReplyDeletesetiap kali buat mesti lubang tak berapa nak menjadi..kali nie boleh pakai tips ni la..tq.
shieda... cantiknyer kek ni! ini feberet abg akak ni tau.. kalau shieda bwk kek ni kompen dia makan punya... (kek coklat aritu dia taknak pun akak pelawa.. ) hehe
ReplyDeleteakak amik ye resepi.. nak try resepi ni pulak.... sebab tengok resepi ni tak perlu diperam2 tu yg best tu... serupa resepi yg biasa akak buat cuma bahan2 & cara2 lain sikit... TQ ye..
opss... nak tanya sikit.. resepi ni sesuai utk loyang saiz berapa ye shieda?
ReplyDeletecantiknyaaaaaaaa dikk
ReplyDeletekemass aje buatan dia ;)
Salam,
ReplyDeleteKak, saya dah cuba resepi akak ni.. Wahhh.. Jadi-jadi.. Before ni pakai resepi lain semua tak jadi.. Pakai akak punya.. Jadi pulak walaupun tak secantik akak punya.. Tq kak bagi tips.. Saya ikut semua sekali..
http://ummiqusyairi.blogspot.com/2012/07/kek-gula-hangus-kali-ke-4-baru-jadi.html
cantik ...akak nk tanya...ada resepi yg akak salin..adunan kek ni kena di perap selama 3-4 jam....ea ke? katanya untuk mendapat lubang2 sarang semut....tgk resepi ni x payah pon perap tapi hasilnyer mang terbaik....
ReplyDeleteto Shima Chee..sebenarnya resepi ni sy ada buat eksperimen..kali pertama sy perap 4 jam baru bakar, kali ke2 saya x perap langsung, tp hasilnya tetap sama... sy x pasti mungkin ada resepi lain yg lebih ok dan memerlukan perapan yg lama utk hasilkan yg lebih baik... :-)
ReplyDeleteakak dh cuba 2x..pertama perap then ikot cara nuanza...memang betul,perap or idak hasil tetap sama...hehehe....terima kasih ea...anak2 suka sangat...resepi nuanza ni akak kongsi ea..!!!!!
ReplyDeleteKak, terima kasih singgah.. Resepi sebelum ni pun kita dapat suruh perap.. Ada yang 1 jam.. Ada yang 4 jam.. Tapi yang akak punya tak payah perap.. Jadi pulak kita buat.. hehe
ReplyDeleteSalam Cida,
ReplyDeleteTerima kasih utk resepi ni , knita dah cuba ,alhamdulillah menjadi .
Akak share pulak kat sini:
http://jomknitamasak.blogspot.com/2014/05/kek-sarang-semut-lagiiii.html
Tq sekali lg ya..
Terbaiklah resepi akk..pestime try wat terus jd..tq for sharing resepi.. :-) really love it..
ReplyDeleteTq ya.baru nk try buat
ReplyDeletesalam ziarah & follow sis.. nanti saya nak mintak izin share resepi yang ni ekk..terliur bila tgk sarangnya..hehehe
ReplyDeleteTerima kaseh utk resepi yng senang...sya dh buat n mjadi... TQ
ReplyDeleteTerima kaseh utk resepi yng senang...sya dh buat n mjadi... TQ
ReplyDeleteTerima kaseh
ReplyDeleteTerima kaseh
ReplyDeleteSaya pun nak try buat jugak..saya mohon kongsi resipi yer.
ReplyDeleteAssalam,
ReplyDeletejika guna pengukus dapur gas boleh tak?
Boleh blend yer..sebb ade yg ckp ..x boleh lebih pukul.. nnti kek jadi mcm kek span..x jadi sarang...so kita kna2 pukul2 manja je just nk sebtikn adunn..tu yg sy dgr org ckp lh...hihi..
ReplyDelete