ari ni bulan mengambang cantik
sgt bercahaya menyilau mata...
ramadhan semakin tiba di pertengahan
ari ni, cubaan membuat apam beras
masa sahur tadi, masak nasi dan simpan segenggam utk projek apam ni
sbb antara bahan yg digunakan adalah nasi sejuk
aku bancuh dlm tghari..dan peram 4 jam
dh petang baru kukus..alhamdulillah..menjadi wpun pertama kali cuba
masa makan, en garpil ckp kaler pink paling sedap
hahahaha...boleh pulak camtu kan
padahal cuma beza warna je...
buat 1/2 adunan je...
dpt le 12 biji..cukup2 le utk kami ber2
utk resepi, aku penah snap dgn hp kat myresepi
tp ari ni nk buka x leh pulak
myresepi mmg selalu jem bila bulan puasa
so, aku letak dulu lah resepinya
x boleh nk link kan dgn pemilik asalnya
kalo dh ok nti, aku edit blk
antara byk2 resepi, yg ni paling mudah
ada resepi yg kena tapaikan nasi...n bahan2 agak byk
yg ni sgt simple, dan yg penting, konpem jadi!
campur je semua dan blend je
hasilnya, sgt lembut!
bahan2:
1 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
1 cawan gula (aku guna gula castor)
1 sudu kecil yis kering
1 peket kecil eno
cara:
masukkan nasi dan air dlm blender
kisar sampai halus
kemudian masukkan semua bahan lain kecuali eno
kisar sebati
peramkan lebih kurang 4 jam
(adunan akan naik hampir 2 kali ganda)
kemudian tambahkan eno dan pewarna
masukkan dlm acuan kecil2 (sapu dgn minyak terlebih dulu)
kukus dgn api besar selama 15 mnt
(kurangkan 1 sudu sukatan gula kalo guna gula pasir)
sedap di makan dgn kelapa parut yg di gaul sedikit garam
Pink lbh menyerlah kot..akk kalo bab apam ni susah skt..sbb malas nak cari kelapa parut..hihi
ReplyDeleteBole tau x ape function eno dalam apam eh?? 😅😅 kalau tak letak caner???
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAssalam... saya suka hijau:)
ReplyDeleteiisshhh...terasa rasa lak nak buat apam.....
ReplyDeletekalau bt lain kaler lain rasa msti sdp kan..
ReplyDeleteteringin jgk nk bt...
assalam,
ReplyDeleteseronoknya masuk rumah awak, sudahlah cantik, makanannya ummph pulak...kak gerau dah lama tak makan apam ni..
@Anna Qawina
ReplyDeleteye kot...hihihi..sy senang nk beli kelapa...ada jual di kedai bwh rumah ja
@azira aziz
ReplyDeletekatanya utk ringankan apam..kalo x letak pun xpe, tp apam sedikit berat
@suka suka
ReplyDeletesy suka kalerful..hihihi
@Mas
ReplyDeletejom..jom buat...senang je...hihi
@syapex
ReplyDeletekalo rasa lain2, hilang lak original rasa apam tu..hihi
@geraugebang
ReplyDeletethanx ye sudi singgah kat sini.. :-)
aii sedapnya apam.
ReplyDeleteKak ina tengok apam tu pun dah tau mesti lembut kannnn :)
ReplyDelete@adda syuhada
ReplyDeletecedappp...dh abis dah..hihi
@ZalinZalina
ReplyDeletebetul....mmg sgt lembut gebus
cantekknya apam tu.... mori buat tak dapat cam tu...hehehe...
ReplyDeletecantekknya apam tu.... mori buat tak dapat cam tu...hehehe...
ReplyDeleteNampak senangkan cida.... Boleh try jugak ni.... Tp okje lagi suka apan
ReplyDeleteHehe bukan apan tp Apam Hehe....apam gula merah tepung gandum tu...
Deletealahai sedapnyer... akak mmg tak penah msk selalu tau mkn je heheheh
ReplyDeletenampak sedap dan senang, tp kalo saya buat, 10 kali buat, 10 kali la fail...takmo senyum :( nyampah !!!!
ReplyDeleteAssalam cida
ReplyDeleteCantik colourful, akak pun suker yg pink tu he hee kena dgn masin2 kelapa sedap kan
errrmm nampak sedap.
ReplyDelete