Sunday, July 21, 2013

apam beras

assalam...

ari ni bulan mengambang cantik
sgt bercahaya menyilau mata...
ramadhan semakin tiba di pertengahan

ari ni, cubaan membuat apam beras
masa sahur tadi, masak nasi dan simpan segenggam utk projek apam ni
sbb antara bahan yg digunakan adalah nasi sejuk

aku bancuh dlm tghari..dan peram 4 jam
dh petang baru kukus..alhamdulillah..menjadi wpun pertama kali cuba


masa makan, en garpil ckp kaler pink paling sedap
hahahaha...boleh pulak camtu kan
padahal cuma beza warna je...


buat 1/2 adunan je...
dpt le 12 biji..cukup2 le utk kami ber2



utk resepi, aku penah snap dgn hp kat myresepi
tp ari ni nk buka x leh pulak
myresepi mmg selalu jem bila bulan puasa
so, aku letak dulu lah resepinya
x boleh nk link kan dgn pemilik asalnya
kalo dh ok nti, aku edit blk

antara byk2 resepi, yg ni paling mudah
ada resepi yg kena tapaikan nasi...n bahan2 agak byk
yg ni sgt simple, dan yg penting, konpem jadi!
campur je semua dan blend je
hasilnya, sgt lembut!

bahan2:

1 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air 
1 cawan gula (aku guna gula castor)
1 sudu kecil yis kering
1 peket kecil eno

cara:

 masukkan nasi dan air dlm blender
kisar sampai halus
kemudian masukkan semua bahan lain kecuali eno
kisar sebati
peramkan lebih kurang 4 jam
(adunan akan naik hampir 2 kali ganda)
kemudian tambahkan eno dan pewarna
masukkan dlm acuan kecil2 (sapu dgn minyak terlebih dulu)
kukus dgn api besar selama 15 mnt

(kurangkan 1 sudu sukatan gula kalo guna gula pasir)


sedap di makan dgn kelapa parut yg di gaul sedikit garam

25 comments:

  1. Pink lbh menyerlah kot..akk kalo bab apam ni susah skt..sbb malas nak cari kelapa parut..hihi

    ReplyDelete
  2. Bole tau x ape function eno dalam apam eh?? 😅😅 kalau tak letak caner???

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. iisshhh...terasa rasa lak nak buat apam.....

    ReplyDelete
  5. kalau bt lain kaler lain rasa msti sdp kan..
    teringin jgk nk bt...

    ReplyDelete
  6. assalam,
    seronoknya masuk rumah awak, sudahlah cantik, makanannya ummph pulak...kak gerau dah lama tak makan apam ni..

    ReplyDelete
  7. @Anna Qawina

    ye kot...hihihi..sy senang nk beli kelapa...ada jual di kedai bwh rumah ja

    ReplyDelete
  8. @azira aziz

    katanya utk ringankan apam..kalo x letak pun xpe, tp apam sedikit berat

    ReplyDelete
  9. @syapex

    kalo rasa lain2, hilang lak original rasa apam tu..hihi

    ReplyDelete
  10. Kak ina tengok apam tu pun dah tau mesti lembut kannnn :)

    ReplyDelete
  11. cantekknya apam tu.... mori buat tak dapat cam tu...hehehe...

    ReplyDelete
  12. cantekknya apam tu.... mori buat tak dapat cam tu...hehehe...

    ReplyDelete
  13. Nampak senangkan cida.... Boleh try jugak ni.... Tp okje lagi suka apan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe bukan apan tp Apam Hehe....apam gula merah tepung gandum tu...

      Delete
  14. alahai sedapnyer... akak mmg tak penah msk selalu tau mkn je heheheh

    ReplyDelete
  15. nampak sedap dan senang, tp kalo saya buat, 10 kali buat, 10 kali la fail...takmo senyum :( nyampah !!!!

    ReplyDelete
  16. Assalam cida

    Cantik colourful, akak pun suker yg pink tu he hee kena dgn masin2 kelapa sedap kan

    ReplyDelete