selamat di penghujung ari minggu...
aku berjaya tdo dgn nyenyak ptg td
maunya mlm ni x leh tdo...huhuhu
kemas2 td, nampak la 5 biji cuppies lebihan projek semalam...
tergolek2 je..
sian lak...
trus teringat pasal pop kek
tp x de lidi putih tu..
so, masuk dlm cup je la..
coklat putih pun kehabisan stok..
so, main tabur2 je la...
dh siap dibulat2kan
coklat cair...
sesi mencelup...
tabur2 ngan manik2 warna...
nak cuba?
jom...
Bebola Coklat
sebiji kecil kek coklat- nk buat kek coklat leh tgk resepi sebelah
sedikit coklat masakan- perlu 2 bhgn
1/4 cawan whiping cream - yg cair dlm kotak (leh ganti ngan susu cair)
manik2..
cara:
kek diperoikan guna jari sampai semua hancur
masak 1 bhgn coklat masakan (dlm 100g)
lepas coklat cair, masukkan whiping cream- 1-2 sudu besar
biarkan coklat tu sejuk jap
pastu curahkan dlm kek td...
gaulkan sebati
(masa masuk jgn trus curah semua..agak2 kek boleh dikepal dh memadai)
pastu kepal dan bola2kan kek sampai abis...
masukkan dlm peti sejuk selama 2 jam
masak 1 bhgn lg coklat
cincang kecik2 agak2 dpt 1 cawan
bila coklat larut, masukkan 2 sudu besar minyak masak
celup bola2 kek td dan hias sesuka ati...
*masa bola2kan kek tu, leh gak kalau nk guna jem stroberi, atau ape2pun, tujuannya hanya utk lembabkan kek tu agar senang dibulat2kan..so, x kisah, leh ikut citarasa sendiri...
wahhh..bestnye resepi nihh!
ReplyDeleteerr..klau kek tu kite bli je kt lua?
boleh? mcm mls nk msak..
haha!
syufa...x kisah la...beli pun boleh...kalau nk perisa lain, leh guna butter kek, dan coklat cair yg dlm kek tu ganti ngan cream cheese..
ReplyDeletekat luar lak leh salut guna white choc... :-)
wah nampak sedap..nak mkn juga lol..
ReplyDeletealor cumeinya dikkk .. adehh anak2 akak x suke choc soo akak tgk jelahh :)
ReplyDeletecmne nk wat kek bulat2 tuu? x reti..tringin nk wat..
ReplyDelete