selamat ptg...
sambil2 layan tv3..leh la update jap...
pas ni nk sambung wat mcm2 hal lg kt dapur...
ari ni nk citer pasal sotong ...(lagi?)
uhuhuhuhu...mmg feveret forever n ever....
wat la masak apapun...semua aku bedal!
tp 1 masakan yg jarang2 dibuat guna sotong---->
sesekali terasa nk mkn lak...
nk buat pun jap je..
x la mcm rendang ayam dan daging
sblm tu, penah tak kalau korang masak sotong, pas masak sotong tu jd kecut...
aku dh cuba petua ni n nampak berkesan...
pas cuci bersih buang semua yg patut2..rendam sotong dalam air berisi cuka...
kalau dlm 5-6 ekor sotong letak air sekadar timbus sotong, masukkan 3 sudu besar cuka
biar la dlm 10 mnt
masa rendam tu leh la sambil2 wat rencah utk rendang nikan..
pastu toskan n bilas dgn air biasa...
so, pas masak, sotong tu x de la mengecut..
kalau rendang ayam n daging, sesuai mkn ngan ketupat
tp kalau rendang sotong, lebih sesuai mkn ngan nasi je la kot...
antara menu dinner semalam
sotong di gu ngan brakoli sos tiram
asam pedas rebus pari tu aku tapau kat kafe je...huhu
Rendang sotong
5-6 ekor sotong saiz sedang- potong 3
3 sudu besar santan pekat- aku guna yg dlm kotak, mmg pekat
2 sudu besar cili kisar
1 helai daun kunyit- hiris kasar
1 keping asam keping
1 sudu kecil kerisik
1 sudu kecil kerisik
bahan kisar: (agak2 le saiznya)
2 '' lengkuas
2 ''halia
2 ''kunyit hidup
2 btg serai
cara:
panaskan minyak
tumis bahan kisar + cili kisar
masak sampai agak kering
masukkan kerisik, santan dan daun kunyit
masukkan 1 keping asam keping dan sedikit garam
akhir, masukkan sotong dan biar hingga sotong masak (jgn lama sgt)
2 comments:
emmm..sedappnye!! lapa..hihi
resepi akak ringkas je.. boleh try ni.. =)
sedapnyer cida...kak fiza suka...ni kalau kat rumah kak fiza ni mmg laku sotong2 ni...he he he
Post a Comment