mlm ni malas lak rasa nk mkn nasi...
teringin nk mkn spagethi/ makaroni
tp dh sah2 kena rejek ngan en garpil
nk masak 2 menu, aku bukan la rajin sgt..
so, goreng mee je la...
dua2 org gerenti makan...
aku sebenarnya x berapa arif bab goreng2 mee ni
kalau bihun atau k teow tu ok lg la
tp rasa ingin mencuba tetap ada...
kali ni wat versi basah2 gitu
alhamdulillah...semakin ada peningkatan..ngeh..ngeh...
mee ni leh gak dipanggil mee goreng seafood kot sbb cuma ada seafood kt dlmnya
aku letak sotong, udang dan fish kek
jom layannnn
mee goreng basah
1 peket mee
6 ekor udang
2 ekor sotong- hiris bulat
2 keping fish kek- hiris
1 pokok sawi
3 ulas bwg putih- tumbuk halus
bahan sos: (campurkan dlm mangkuk)
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap masin
beberapa titis minyak bijan
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
cara:
panaskan minyak secukupnya
tumis bwg putih sampai naik bau
masukkan bahan sos
biarkan sekejap
pecahkan telur, biarkan membeku sblm dikacau
(ketepikan sos ke tepi kuali sbln masuk telur)
masukkan udang, sotong, fish kek dan btg sawi
masukkan 1/4 cawan air (kalau nk mee sedikit basah atau kurangkan)
biarkan sekejap
masukkan sawi dan mee
gaul sebati- rasa secukupnya sblm angkat
kalau kurang masin, tambah kicap
*sedikit tips:
semasa masak mee, seeloknya elakkan penggunaan garam.
hanya gunakan kicap dan sos sbg bahan perasa
ya allah jadi lapar sungguh la pulak....nyesal2 tengok...kah2
ReplyDeletebru sudah mkn mee grg bsh.. hehe
ReplyDeleteudang bergelempangan tu....bukan mee goreng mamak ke?
ReplyDeleteterbaik!
ReplyDeletesedap ! gerenti habis ni...
ReplyDeletetgk pun da tau sedap....yummy2
ReplyDelete