Friday, August 5, 2011

Agar-agar sirap bandung

as'salam...

salam ramadhan ke5..
semoga hingga ke hari ni, kita masih segar dan sabar menjalani ibadah puasa....


eheheheh...mulakan n3 ni ngan dessert boley??
sbb ari ni x masak sgt pun...
sekadar lauk biasa2..sbb kehabisan stok brg mentah..

ptg td turun ke bawah nk cari kuih, tgk pun x selera..sbb dh tinggal sisa2
pastu kt umah ada sepeket serbuk agar2
asalnya nk buat agar2 merah je (feveret en garpil)

tp last minit tertuang susu plak..huhuhu
(ye ke terrrrtuang..atau mmg dh rancang nk tuang)



aku nampak mcm sweet je pink kaler..kan..kan...
huhuhu... warna mmg mainkan peranan gak kan dlm makanan

sape2 yg nk cuba, leh la try:

sepeket agar2 serbuk (10 g)
600 ml air
200 ml susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu besar gula
2 helai daun pandan
pewarna merah

cara:

masukkan agar2 dan air dlm periuk
didihkan sampai agar2 larut
masukkan susu cair, susu pekat manis dan gula
biar hingga gula larut
masukkan sirap merah dan daun pandan
rasakan cukup ke tak manisnya (kalo puasa jgn rasa lak)
tapis ke dalam bekas / acuan

agar2 ni elok wat sebelah mlm kot
sbb leh rasa manis nya sesuai ke tak ngan selera..
ada yg suka manis, ada yg nk kurangkan manis..



ni juadah berbuka kitorang ari ni...
serba sederhana...dan alhamdulillah...
rezeki utk ari ni...
ini pun dah lebih dr cukup dah....

2 comments:

  1. Bersederhana dalam menyediakan juadah berbuka adalah yang terbaik.... tertarik dgn agar2 sirap bandung tu... nampak sedap.

    ReplyDelete
  2. Wah.. agar2 sirap bandung.. tak boleh dihirup..boleh di makan dengan lazat...

    ReplyDelete