selamat meyambut ketibaan bulan ramadhan...
semoga diberkati seluruhnya amalam kita pd bulan ini...
bila masuk bulan puasa, rata2 dok ckp pasal makanan
sana sini makanan...
pasaraya penuh ngan manusia menjelang ketibaan ramadhan
nk berpuasa atau menyambut pesta makanan
bg aku, ala kadar saja.
sama mcm menu2 harian....
yg penting, dpt berpuasa dgn tenang dan aman damai berbanding ngra2 yg x bernasib baik
ini menu berbuka tadi...
2 menu masak dan 2 menu tapau sbb terliur (godaan bulan puasa tetap x leh bendung!!!)
paru goreng dan gulai siput sedut tu aku tapau dr kafe
blk umah, just buat gulai ikan masin dan kerabu tauge dan kerang
sedikit buah2an pemanis mulut
gulai ikan masin ni aku guna ikan talang + nenas...
dh lama nk mkn sebenarnya tp mcm susah lak nk cr ikan talang yg sedikit berisi
pastu terjumpa kt K4, terus rembat 2 bungkus
Bahan:
Beberapa keping tulang dan isi ikan talang masin
3 sudu besar rempah kari ikan
1 cawan santan + 1 cawan air
1/4 biji nenas- potong dan hiris 1 keping asam keping- saiz kecil
Bahan tumbuk:
Beberapa keping tulang dan isi ikan talang masin
3 sudu besar rempah kari ikan
1 cawan santan + 1 cawan air
1/4 biji nenas- potong dan hiris 1 keping asam keping- saiz kecil
Bahan tumbuk:
3 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
(tumbuk dan campur dlm rempah, jdkan pes_
Bahan tumis:
2 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah ........] mayangkan
3 ulas bawang putih............]
Cara: 1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali bahan tumis
2. Biar hingga mendidih . Rasa dan tutup api
3. Panaskan minyak dlm kuali, tumis bahan tumis sampai garing dan naik bau
4. masukkan bahn tumis ke dalam periuk gulai sekali dgn minyak
5. Tutup tudung periuk sehingga dihidangkan. Sblm hidang, kacau sebati
2 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah ........] mayangkan
3 ulas bawang putih............]
Cara: 1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali bahan tumis
2. Biar hingga mendidih . Rasa dan tutup api
3. Panaskan minyak dlm kuali, tumis bahan tumis sampai garing dan naik bau
4. masukkan bahn tumis ke dalam periuk gulai sekali dgn minyak
5. Tutup tudung periuk sehingga dihidangkan. Sblm hidang, kacau sebati
kerabu tauge campur kerang
asalnya nk buat kerabu perut..
tp perut x dak plak...
No comments:
Post a Comment