as'salam...
x ingat la bila buat...
kira gambar tertunggak dlm laptop le nih...
syg lak kalo x disiarkan..huhuhu
so..layan je la...
aku mmg suka kari...
sbb masa kecik2 dulu mama suka wat kari kot..sbb arwah abah mmg suka kari...
tp x de la aku wat hari2..
kalau kena ngan ikannya ok la...
en garpil pun nampak mcm layan gak ngan kari...
tp aku nk bgtau, kari ikan aku mmg x de guna santan yer...
kalau kari ayam atau daging br aku letak santan skit...
kari ikan tenggiri
3 ketul ikan tenggiri yg telah dipotong
3 sudu besar serbuk kari ikan- aku guna babas + cap O
1 sudu kecil serbuk cili
1 biji tomato- belah 4
1 biji cili merah
beberapa biji cili api- belah tanpa putus
kacang bendi / terung
bahan kisar:
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
bahan tumis:
1 biji bwg besar- mayang
3 ulas bwg putih- hiris
1 tangkai daun kari
sedikit halba campur
cara:
campurkan serbuk kari + bahan kisar + sedikit air- jadikan pes
panaskan 2 senduk minyak
tumis bahan tumis hingga garing
masukkan pes rempah + air skittttt je...
kecilkan api
masukkan cili merah + cili api + 2 bhgn tomato yg dibelah
tutup tudung periuk
biarkan 5-7 mnt
buka tudung, kacau jap, jgn bg kerak
pastu masukkan air- agak2 ikut kepekatan kuah yg dikehendaki
masukkan garam + air asam jawa
masukkan ikan. bila ikan dh hampir masak, masukkan tomato dan bendi
biarkan jap..tutup api.
No comments:
Post a Comment