entry ni lebih kurang mcm kesinambungan la dr entry sblm ni...
sekadar mengimbas kembali detik2 melepek depan oven bulan puasa ri tu..huhu
bikut nestum ni dh jd mcm feveret aku lak selain almond london..
nk buat pun senang..bahan senang...nk mkn pun lg la senang kan...
selain tu, biskut ni jenis rangup seroi sbb penggunaan nestum kt dlmnya...
tp pastikan nestum tu masih rangup yer
jgn yg dh lemau atau masuk angin...
lama lak x mkn nestum bancuh ngan milo..huhuhuhu
Biskut Nestum
resepi asal: Cik Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
260 gram mentega, - aku guna scs
120 gram gula aising
260 gram mentega, - aku guna scs
120 gram gula aising
1 biji kuning telur
250 gram tepung biskut (atau tepung gandum)
120 gram tepung jagung
50 gram badam serbuk
40 gram nestum biasa, dikisar
1 camca teh esen vanilla
Kuning telur, untuk disapu
Gula hiasan secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
250 gram tepung biskut (atau tepung gandum)
120 gram tepung jagung
50 gram badam serbuk
40 gram nestum biasa, dikisar
1 camca teh esen vanilla
Kuning telur, untuk disapu
Gula hiasan secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur. Masukkan tepung biskut, tepung jagung, serbuk badam dan nestum. Uli hingga jadi doh. Canai 1/2 cm ketebalannya dan terap guna acuan kegemaran. Alih dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
- Sapu kuning telur dan tabur gula hiasan / nestum, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C, selama 20 minit atau hingga kuning keemasan. Biar suam sekejap atas dulang pembakar, alih atas jaringan dan bila betul2 sejuk, simpan dalam bekas kedap udara..
as-salam
ReplyDeleteblh buat untuk hari raya haji nanti ni..
sedap ~~~
ReplyDeletebleyh buat kuih utk raye haji ni heheh