Thursday, November 24, 2011

kari kepala ikan

assalam....

bestnya mlm ni bersantai2..
sbb tutup dapur
langsung x memasak apa2
x membaking apa2
sbb td kuar jap cr brg, trus mkn kt luar....

so...dok santai2 ni, leh la update blog jap...
tp menu 2-3  lepas lah ye...
kari kepala ikan kerapu

kari kepala ikan ni en garpil yg beli..
ikan kerapu...x lain x bukan mesti wat kari la kalo dapat kepala ikan..



rasanya ramai yg suka mkn kepala ikan kan..
wpun dikatakan x elok utk daya ingatan
pastu ada gak yg suka part2 mata..atau yg lendir2 skit..
huhuhu..
aku ni mkn tu mkn gak la..
tp x berapa la sgt2..
so, harus ada ikan goreng sbg tambahan...

kalo aku nya kari, haruslah tiada santan
kari ikan biasa pun aku x letak santan
kecuali kalo kari ayam atau daging, adela letak skit....

utk resepi, sama je mcm resepi kari ikan kt link sebelah...
tp sbb yg ni letak kepala, aku copy paste la blk sbb kena edit skit2...


kari ikan tenggiri

1 ketul kepala ikan- terpulang la ikan ape
3 sudu besar serbuk kari ikan- aku guna babas + cap O
1 sudu kecil serbuk cili
1 biji tomato- belah 4
1 biji cili merah
beberapa biji cili api- belah tanpa putus
kacang bendi

bahan tumbuk:

1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih

bahan tumis:

1 biji bwg besar- mayang
3 ulas bwg putih- hiris
1 tangkai daun kari
sedikit halba campur

cara:

campurkan serbuk kari + bahan kisar + sedikit air- jadikan pes

panaskan 2 senduk minyak
tumis bahan tumis hingga garing
masukkan pes rempah + air skittttt je...
kecilkan api
masukkan cili merah + cili api + 2 bhgn tomato yg dibelah
tutup tudung periuk
biarkan 5-7 mnt
buka tudung, kacau jap, jgn bg kerak
pastu masukkan air- agak2 ikut kepekatan kuah yg dikehendaki

masukkan garam + air asam jawa
masukkan ikan. bila ikan dh hampir masak, masukkan bendi
biarkan jap..tutup api.



1 comment:

  1. laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.. dah la tak amik dinner ni..
    macam nak kena goreng telo makan ngan kicap rasa nya ni... lapar nye..
    dik ada lagi tak? akak nak pi umah makan malam bleh.. hahahahah

    ReplyDelete