buku resepi aku kalo disusun, lebih tinggi dr aku
x termasuk resepi2 yg aku tulis tgn, print dr tenet
tp..bila bab nk masak, tetap kehilangan idea...dushhhh!!!!
so, sardin dlm tin sentiasa jadi penyelamat ketika
selalu kalo buka tin sardin, mesti buat sambal
tp ari ni terasa nk mkn kari sadin lak...
cara buat hampir sama ja ngan kari ikan biasa..
cuma aku yg ada penyakit x-tra malas sering mempermudahkan lagi resepi yg dh mmg mudah...
ngeh2...
bahan: utk 2 org mkn je ni
1 tin kecil sadin - ape2 jenama je la- kali ni aku guna yeos
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih- hiris
1 tangkai daun kari
1 bungkus kecil serbuk kari- bancuh ngan air jadikan pes
1 biji tomato- belah 4
1 biji kentang- belah 6
1 biji cili merah
air asam jawa, garam
cara:
panaskan 1 senduk minyak
tumis bwg2 yg dihiris bersama daun kari
goreng sampai naik bau
masukkan pes rempah + air skit
kecilkan api
masak sampai rempah masak dan naik minyak
bila dh naik minyak, masukkan air secukupnya (ikut kepekatan kuah yg disukai)- aku letak 1 cwn lebih
masukkan kentang
biar sampai kentang empuk
masukkan garam dan air asam jawa
akhir sekali masukkan ikan sardin (x yah ambik kuahnya)
biar jap je, trus tutup api
*apa beza ngan kari ikan biasa? aku x tumbuk pun bwg..semua main hiris sajaaa sbb malas...
sedapnya... feveret akak ni, kalau sardin ni gu dia mesti ngan ikan kering.. fulawehhh.. makan ngan nasi panas2 memang tak ingat donia ni.. eheheh.. :P
ReplyDeleteakak x pernah layie buat kari ikan sardin .. kira sedapp je tgk nie :)
ReplyDeleteDah lama tak masak sardin, hari itu akak masak simple je, potong bawang, potong lada and sikit asam jawa....phuhhh dua tin kejap dah habis, makan ngan nasi ngan roti...he he. kena try kari pulak....thanks
ReplyDeleteOh ya nak tanya, macam mana you buat chop tu?
ReplyDeleteas'salam The Black Jubah
ReplyDeletecop mohor tu saya tempah dari blog:
http://littlecolourshop.blogspot.com/
thanx singgah sini ye.. :-)