selamat melepakkan diri kt umah...
ari ni rasa malas nk kemana2..
rasa nk lepak umah ja..baring2..layan novel..makan2..hahahha
ari ni lunch kt umah
aku ni bab masak x de masalah..
tp bab nk kemas dapur tu ye ampunnn..malas betoi
kan best kalo mkn luar hari2bersih je dapur
tp aku ni kalo mkn luar pun 3 hari je..pastu mesti rasa nk masak blk...
asam kari ni gabungan dari masak asam pedas dan kari...
aku suka!!!!
en garpil lak mmg minat ngan kari
tp dia x layan asam pedas..
sib baik bila aku gabung ni dia mkn gak...
bahan kisar:
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
segenggam cili kering- rebus dulu
sedikit belacan
bahan tumis:
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
2 tangkai daun kari
bahan lain:
ikan- ape2 je..
2 tangkai bunga kantan- belah 2
1 ikat daun kesum- ambik daunnya
1 biji tomato- belah 4
5 btg bendi - aku x letak sbb xde
1/2 cawan air asam jawa
1 peket rempah kari ikan
cara:
1) panaskan 1 senduk minyak
tumis bahan tumis sampai garing dan naik bau,
2) kemudian masukkan rempah dan bahan kisar-biar sekejap
3)masukkan separuh dr tomato, daun kesum dan bunga kantan
masukkan sedikit air
kecikkan api dan biar hingga kering dan pecah minyak
4) kalo leh, tutup ngan tudung periuk
5)kemudian masukkan air asam jawa, garam dan ikan
tambahkan air secukupnya dan biarkan mendidih
masukkan semua bahan lain...
(kuah tidak terlalu cair, dan tak terlalu pekat)
leh tambah bendi dan cili merah- aku x de stok
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(sape tau tu ikan ape? aku tau masak je, tp x kenal nama ikan)
layan saja la..
set lunch ari ni, tanpa ikan goreng mcm selalu
kasi zoom in skit sambal belacan pengubat resdung
fuhhhhyoooo... sedap betul makan lunch hari ni ye... meletop2 ngan sambal belacan lagi, ngan asam kari kepala ikan lagi.. uihhhss..
ReplyDeleteakak tak tau plak nama apa ikan tu sbb tengok tadi tak nampak fully muka dia.. hehehehe.. :P :P
mak datokk.... melelehhhh air liur akak tgk lauk ko shieda...... mantap!!!
ReplyDeletesalam cida....akak pun suka asam pedas cmni, tp biasanya akak tambah kerisek sikit, kasi lagi kaww....
ReplyDeletesedapppppp...+ ulam2 fuhhh bertambah 2 pinggan nasi dik he he
ReplyDeletewah2 mantoppsss bila ada sambal belacan tuu huhuh
ReplyDelete