ari ni masak simple je..(eh, penah ke aku masak yg x simple??)
heheheh...sesimple hidup aku...
apa yg ada..masak saja tanpa perlukan rencah dan rempah yg byk dan berat...
aku tatau nape aku beli udang ni....
setiap minggu mesti beli udang
sampai 1 tahap tatau nk masak apa
aku tanya en garpil, dia kata masak je apa2..
bila aku ckp nk rebus je udang tu, dia wat muka lak...
nk wat sambal mcm dh jemu sgt dh
apakan daya, dlm kotak kecemasan sejuk bekuku cuma ada udang dan beberapa ekor ikan temenung...
last2 ambil jln mudah ..goreng saja...
ikan lak wat sambal...
alhamdulillah...
bahan:
1 mangkuk udang- cuci bersih dan buang la apa yg patut
beberapa btg kacang buncis / panjang
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih- hiris
1 biji cili merah- hiris
cara:
panaskan sedikit minyak dlm kuali
gaul udang dgn garam dan kunyit
goreng udang sampai tukar kaler- alihkan dr kuali
guna kuali yg sama, masukkan bwg dan cili merah
masukkan kacang buncis dan sedikit je air
masukkan garam (jgn byk sbb td dh letak garam pd udang)
masukkan udang..gaul dan terus angkat
sambal tumis ikan ni dh biasa sgt kan..
ni pun terhasil di kala kekeringan idea atau lebih kpd malas nk masak sebenarnya kot...
bahan2:
3 ekor ikan kembung / temenung- goreng garing- ketepikan
1 biji bwg besar- hiris
air sam jawa
bahan kisar:
segenggam cili kering- rebus dan toskan
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
sedikit belacan kalo suka
cara:
panaskan minyak
goreng bwg hiris sampai layu
masukkan bahan kisar
masukkan sedikit gula dan air (skit je)
kecilkan api, biar sampai cili masak dan garing
masukkan air asam jawa dan garam
bila rasa dh sebati, masukkan ikan dan gaul rata
Assalamualaikum...selamat pagi...
ReplyDeletesimple tapi sedap, nak plak makan time panas2..walla...sedap aper..wan suka masakan yg simple2 dan sedap mcm ni :)
salam kenal...
ReplyDeletemy favourite sambal ikan tu....sambil2 jln kt sini tgk resepi....
sodapnye.. warna yg menarik tu dh buat org tertarik..
ReplyDeletewah td marah..ni masak lak..hebat tol...anyway ade nasi kosong sepinggan..tumpang lauk leh???
ReplyDeleteSedapppnya udanggg. Udang tu feverettt tahu. saya suka buat sayur campurr, ada udang, sotong sayur2 skettt. HEHEH
ReplyDeleteto Wan Anita : ye kan..yg simple2 tu la buat bertambah2 nasik..hehehhe
ReplyDeleteTo myda_ahmad: salam kenal juga :-)
to shera haifa: hehehhe...kuning lawan merah kan.. :-)
to FatihaNur: nk wat cemana..marah2 sayang...hahahha...dapur tetap kena berasap wpun simple...
to sarah mohamad: sama la ngan kak cida..suka sgt udang dan sotong...tetiap minggu mesti beli..sampai kekadang x tau nk wat masak apa...
assalamualaikum dik..
ReplyDeletewahhhh paling akak tak tahan tu, feveret akak, si ikan kembung.. ehehe.. tu yg paling sedap.. :)