dh 2-3 hari rasa nk mkn nasi tomato
baru dpt terlaksana....
satu set yg simple.
x larat nk buat dalca bagai....
bagi kami ber2, ini sudah memadai...
sgt byk kan resepi nasi tomato dlm tenet
pelbagai versi
bagi x memeningkan kepalaku, aku buat je ikut cara mak aku...
dan aku rasa ni mmg basic masak nasi tomato kot..
selain di tambah kismis, carrot dan sebagainya...
bahan:
2 cawan beras basmati
1/4 cawan susu cair
2 cawan air
1 1/2 kiub ayam megi
1 helai daun pandan
2 sudu besar tomato puree (dlm tin)
bahan tumis:
2 sudu besar marjerin (kalo suka leh guna minyak sapi tp i dont like)
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, bung cengkih
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih- hiris
sedikit hirisan halia
cara:
masukkan beras ke dalam rice cooker
cuci bersih dan toskan airnya
ketepikan
panaskan marjerin dlm kuali
tumiskan semua bahan2 tumis sampai wangi dan garing
tutup api
curah bahan2 ni ke dalam rice cooker tadi
masukkan semua bahan2 lain
tanak hingga nasik masak.
yg ni senang je
hiris timun, bawang cili dan nenas kalo suka
masukkan sedikit perahan lemon, sedikit gula dan garam
gaul sebati
Salam & Slmt pagi Cida :)
ReplyDeleteMmg ganding yg cukup menyelerakan... mama pun kalau msk nasi tomato tak sempat nk msk dalca...
Memadai hanya dgn ayam msk merah n acar timun atau pun kerabu!! yum3x