Sunday, March 18, 2012

kari telur

assalam...

errmm..kari telur je mlm ni??
ni pun untung adaaa..kalo tapau burger lagi sadiss kan..
ari ni gi opis sbb ada keje yg nk di settlekan...

blk sampai umah dh kul 7...
dh lemau..lenyau..lembik dan yg sewaktu dgnnya...

tp ambik gak masa 1/2 jam utk siapkan hidangan simple utk mlm ni...
terhasilah kari telur ni..
biasa kari telur ni aku wat kalo ada lebihan kuah kari ayam..
tp kali ni mmg versi asli telo punya...


haruslah ada ikan goreng kannsss
diikuti ngan sawi tumis air...


nampak ala2 sambal lak kan..
mmg sgt pekat utk mudahkan proses penyalutan..heheheh

rsepi perlu ke?

ok..aku masukkan kan gak la...
kot2 ada org nk cuba versi aku yg sempoi giler babassss

4 biji telur- rebus dan kupas kulitnya
1 peket rempah kari ayam / daging
daun kari
cili merah/hijau
bancuhan air asam jawa- cair2 je dlm 1/4 cawan

bahan tumbuk:

2 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
(lepas tumbuk, campurkan dgn serbuk kari, tamabh air skit jdkan pes)

bahan tumis:

1 tangkai daun kari
2 ulas bwg putih- mayang
1 biji bwg besar- mayang

cara:

panaskan minyak (1 senduk)
tumis bahan2 tumis sampai naik bau
masukkan pes serbuk kari tadi..
tambah sedikit air (jgn byk tau)
kecilkan api
biar sampai rempah garing dan pecah minyak
masukkan air asam jawa- 
tambah sedikit garam (aku guna kiub ayam)
biar jap sampai rasa sebati 
pastu masukkan telo rebus..
gaul sebati


6 comments:

  1. wahh...sedap2.YM pun penah buat curry telur, tapi agak cair sikit.:)

    ReplyDelete
  2. semalam syer telur..
    srkang dah jadi kari telur..

    bak kata CMG.. perghhhhhhh

    ReplyDelete
  3. kari Tolor, my feveret nih. Kalu arwah ibu yg masak kari tolor ni wallah...superb the best in the world. huhuhu alfatihah.

    ReplyDelete
  4. tolong masakkan akakkk...sedapnyerrr!! dlm peti ais ada byk telur rebus dr kenduri lom diapa2kan lagi... adeiiii....

    ReplyDelete