errmm..kari telur je mlm ni??
ni pun untung adaaa..kalo tapau burger lagi sadiss kan..
ari ni gi opis sbb ada keje yg nk di settlekan...
blk sampai umah dh kul 7...
dh lemau..lenyau..lembik dan yg sewaktu dgnnya...
tp ambik gak masa 1/2 jam utk siapkan hidangan simple utk mlm ni...
terhasilah kari telur ni..
biasa kari telur ni aku wat kalo ada lebihan kuah kari ayam..
tp kali ni mmg versi asli telo punya...
haruslah ada ikan goreng kannsss
diikuti ngan sawi tumis air...
nampak ala2 sambal lak kan..
mmg sgt pekat utk mudahkan proses penyalutan..heheheh
rsepi perlu ke?
ok..aku masukkan kan gak la...
kot2 ada org nk cuba versi aku yg sempoi giler babassss
4 biji telur- rebus dan kupas kulitnya
1 peket rempah kari ayam / daging
daun kari
cili merah/hijau
bancuhan air asam jawa- cair2 je dlm 1/4 cawan
bahan tumbuk:
2 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
(lepas tumbuk, campurkan dgn serbuk kari, tamabh air skit jdkan pes)
bahan tumis:
1 tangkai daun kari
2 ulas bwg putih- mayang
1 biji bwg besar- mayang
cara:
panaskan minyak (1 senduk)
tumis bahan2 tumis sampai naik bau
masukkan pes serbuk kari tadi..
tambah sedikit air (jgn byk tau)
kecilkan api
biar sampai rempah garing dan pecah minyak
masukkan air asam jawa-
tambah sedikit garam (aku guna kiub ayam)
biar jap sampai rasa sebati
pastu masukkan telo rebus..
gaul sebati
wahh...sedap2.YM pun penah buat curry telur, tapi agak cair sikit.:)
ReplyDeleteNampak sedap.kak Ros suka.
ReplyDeletePerghh....melelehh air liur!.
ReplyDeletesemalam syer telur..
ReplyDeletesrkang dah jadi kari telur..
bak kata CMG.. perghhhhhhh
kari Tolor, my feveret nih. Kalu arwah ibu yg masak kari tolor ni wallah...superb the best in the world. huhuhu alfatihah.
ReplyDeletetolong masakkan akakkk...sedapnyerrr!! dlm peti ais ada byk telur rebus dr kenduri lom diapa2kan lagi... adeiiii....
ReplyDelete