kawan2 blogger ku (

Sunday, April 22, 2012

mee bandung di putrajaya

assalam....

lepak2 hari minggu sambil layan melodi...
huhuhuhu...

saje nk masuk menu semalam...
semalam beri laluan pd badak dulu ..

beli mee n bahan2 nk buat mee hailam
tp tetiba terjadi mee bandung..apa sudah jadi?
itulah...kita cuma mampu merancang...
rupanya yg lain yg jd rezeki



amacam?? ada rupa mee bandung ke?
dh nama pun masa mengejut, x prepare bahan
so, apa yg ada je la...

kalo ada daging lagi best kan...
aku penah masuk resepinya dlm blog ni...
tp takpe...aku rajin, aku copy n paste blk kat sini...


mee bandung

utk paste: (utk 2 org mkn / 1/2 bungkus mee kuning)

1/4 cawan udang kering
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih

(kisar semua bahan kat atas)

dgn minyak yg byk, tumis bahan yg dikisar tu (guna minyak byk sbb udnag kering meresap minyak)
tambahkan 2 sudu besar cili kisar dan 1 sudu teh garam
masuk air skit, biarkan sampai kering.. 


bahan2 mee bandung:

1/2 bungkus mee kuning
paste diatas
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih-hiris
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
ayam/daging/
 udang/sotong
1 pokok sawi
sedikit kubis
1 biji tomato- hiris
2 biji telur- utk 2 org mkn

cara:

tumis bwg hiris sampai wangi-masukkan paste- (paste yg buat awal td)
masukkan air-1 mug air utk 1 org mkn, aku masuk 2 mug utk 2 org mkn (kalau nk wat utk mkn sorang, separuhkan paste td)
masukkan ayam (kalau daging rebus dulu)
biarkan mendidih
pecahkan telur dgn hati2..utk elak telo pecah-biar telur masak baru kacau
pastu masukkan btg sawi..biarkan mendidih lg
masukkan sos cili dan sos tomato
masukkan mee, sayur dan udang
biarkan mendidih dan rasa cukup masinnya- kalau x cukup tambah garam
kalau nk manis skit, tambah gula
akhir sekali masukkan tomato
semasa menghidang- masukkan mee dlm mangkuk dan hias dengan hirisan cili merah dan bwg goreng


4 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam.... hadoiiii sedapnya... tak sangka begini sekali terjadinya... sedap tu!

The Black Jubah said...

Assalamualaikum,

Dalam banyak banyak mee, mee bandung lah favourite akak, orang Muar lah katakan...kalau beli memang takde yang original...kat JM Bariani sedap jugek. Last sekali try beli dah tak jual....kat Alamanda dah tutup kot...

noradzlina.kamdani said...

nmpk menyelerakan.

nk umph...
ni versi yg dh di'renovate' kn he he he

dekat pes td, jgn hanya blend udg kering, blend sekali dlm tu udg hidup (bsh) sket.
lepas tu ms menumis bole letak kan kacang tanah tumbuk yg telah disangai (goreng tanpa minyak)
guna air rebusan daging utk lbh terasa...
telur jgn bg hancur..sebenonye letak telur sewaktu nk tutup api utk kuah...
cubalah.
lin pun xpandai msk...tp yg ni mmg kebanyakan kuah mee bandung di JB.

el said...

adoiiiiii terliur sudah ni

lama x wat me bandung ni...lapar sudahhh tgh mlm2 ni

jejak

free counters