Wednesday, August 1, 2012

mana lebih sedap, petai ke tempoyak??

assalam...

dh petang2 ni baru ada masa skit...
seharian berkurung dlm 'opis keci' siapkan kukis...

ini pun just nk update menu berbuka semalam...
semalam pas berbuka, sgt2 bz..
x sempat nk ngadap blog...


menu semalam:
- udang sambal tempoyak
-hati dan pedal masak kicap kerisik
- sayur kacang buncis


kali pertama masak menu ni
sesapa yg sukakan tempoyak dan pedas, mmg akan jatuh centa la...

bahan:

15 ekor udang saiz sederhana
3 papan petai- ambil bijinya
2 sudu besar tempoyak
2 sudu besar cili kisar
sedikit ikan bilis-tumbuk tp x yah halus sgt
2-3 biji cili api- tumbuk ngan ikan bilis (leh tambah cili kalo nk xtra pedas)
1 helai daun kunyit- hiris
1 batang serai- ketuk
1/2 cawan santan pekat
cara:
satukan semua bahan dlm kuali
reneh dgn api perlahan hingga udang masak
perasakan dgn sedikit garam dan gula jika suka






ni cuma masak kicap biasa
cuma aku tambah sedikit kerisik kt dlmnya...

Hati masak kicap kerisik
bahan:

semangkuk hati ayam / pedal ayam
kicap masin / manis- ikut selera
1 biji bwg besar-hiris
2 ulas putih- hiris
sedikit halia- hiris
1-2 sudu besar cili kisar
cili merah/hijau- hiris
1 sudu besar kerisik

cara:

panaskan minyak
goreng hati dan pedal hingga garing
alihkan
guna minyak yg sama (buang skit kalo byk sgt)
goreng bwg dan halia hiris
masukkan cili kisar. biar jap bagi cili garing
masukkan pedal dan hati goreng tadi
masukkan kicap secukupnya
gaul sebati
masukkan kerisik
tambah sedikit air jika perlu
akhir sekali, masukkan cili hiris








7 comments:

  1. TEMPOYAK yg terbaeekkk...hehe..
    resipi udang ni terlalu mengancam!

    ReplyDelete
  2. kita suka petai lagi.
    sebab mmg xmakan tempoyak. hehehe....

    ReplyDelete
  3. akk lebih suke petai
    tapi kalau ulam lebih suke jering ekke ;)

    ReplyDelete
  4. uishh kalo dpt udang petai tempoyak tu, maw bertambah2 nasik..huhuhu

    ReplyDelete
  5. sedapnya tgk udang petai tempoyak tu..

    ReplyDelete
  6. sambal tempoyak pahang bukan macam ni...pahang x de santan dan serai.

    ReplyDelete
  7. @Zureen Abdul Manaf

    terima kasih. tp, sy sendiri x berani nk sebut masakan ni dr negeri mana... sekadar berkongsi resepi...adalah mustahil sy anak Kedah, mahir masak masakan negeri lain...hihihi

    mgkin anda boleh kongsikan resepi sambal tempoyak Pahang

    ReplyDelete