Sunday, November 4, 2018

Bubur butir nangka

Assalamualaikum

Bubur biji nangka permintaan dari maktok

Hakak pun xbiasa buat, tapi zaman sekarang kan Google apa saja...semua ada..hihi..cuma ada lah hakak ubah2 sikit sesuai citarasa sendiri

Hakak buat kuah santannya pekat2 skit...tbah tepung beras .  Kalau cair rasa macam tak puas.. 




Makan panas2 sedap
Makan sejuk2 pun sedap ..



Untuk doh butir nangka:

1 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
Air kisar daun pandan secukupnya
( Hakak guna pandan emulco)

Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam
Masukkan air pandan sikit2 sampai jadi doh yang tak melekat di tangan

Panaskan air dalam periuk hingga mendidih
Cubit adunan, bujur2kan, masuk dalam periuk
Buat sampai muat2 periuk
Tunggu adunan timbul menandakan telah masak 
Kadang2 adunan melekat di periuk, godek2 sikit guna sudu..kang sampai sudah lak tak timbul2

Kaut adunan yang timbul guna penapis, masuk dalam bekas yang berisi air utk elakkan depa melekat sesama sendiri



Untuk kuah santan:
(Citarasa hakak)

1 kotak santan kara
2 kotak air kosong
Secubit garam
Gula secukup rasa ( hakak letak 3 sudu besar)
1 sudu besar tepung beras bancuh dengan air sikit- ini untuk pekatkan kuah ala2 berkrim. Boleh abaikan kalau nak cair2 ja ..

Masak semua bahan api kecil sampai sedikit berkrim atau sehingga mendidih kecil. 

Masukkan butir nangka. Biar jap. Siap ..

(Kalau guna santan asli, xperlu tambah air pun ok... Sebab hakak guna santan kara, agak pekat, so hakak tambah air. Mak tok pun request xnak lemak sangat)

1 comment:

  1. sedap nya niih, dana suke mkn panas2... dh mcm org tua2 lak hehehe

    kalau tempat kami, lbh kurang bbr candil... cuma bbr candil kecik2 je... butir nangka ni bsr skit bentuknya

    ReplyDelete