Thursday, November 10, 2011

karipap daging

Assalam...

tetiba je nafsu mkn aku x terkawal...
adehhh..cemana nk buat ni...terasa2 nk mkn karipap, cekodok, bla..bla..bla...

disebabkan dlm peti ais byk lagi daging korban, aku pun secara x sengajanya (tipu! mmg sengaja) terbuat karipap daging kentang....

aku guna rempah sup..saja terasa nk mkn gini lak...
dh biasa sgt dh dok mkn karipap kari..
tp kan...nk panggil apa kalo tak guna rempah kari..
rempah sup= supap??<--- peliknya...



sebenarnya karipap ni mmg salah 1 feveret aku...
tp aku agak 'alah' skit kalo mkn karipap kedai
sbb aku x suka keledek...
jarang jumpa karipap jual yg guna kentang kan..


tp nk ckp awal2..aku kalo bab2 kelim ni mmg la tgnkukaku...
asal boleh melekat udah la..






karipap daging

3 cawan tepung gandum
2 sudu besar mentega
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh garam- larutkan dlm 1 sudu air panas
air sejuk (dr peti ais)

cara:

masukkan tepung dlm bekas besar
panaskan mentega dan minyak hingga cair...
pastu curahkan dlm tepung td...
biarkan jap..pastu gaul2kan dgn hujung jari sampai jd cam serbuk roti
pastu masukkan air garam
masukkan air sejuk skit2 sambil uli
sampai semua adunan menyatu dan x lekat pada jari
jumlah air tu agak2 la...kalo tepung dh x lekat kt jari kira ok la tu...pastu uli sampai jd 1 adunan
pastu canaikan, terap bulat (aku terap guna gelas bulat je..uhuhuhuhu) dan canaikan lagi bg bujur skit
letak inti..kelim kemas...
goreng dgn api yg paling kecil....
(tp panas)- kalo api besar, kulit cepat garing tp dlm x masak, so nti jd liat..

untuk inti:

3 biji kentang- potong dadu
1 mangkuk kecil daging cincang
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
sedikit halia
2 sudu besar rempah sup (adabi) / serbuk kari daging
sedikit daun sup- hiris halus
 4-5 biji cili api- hiris halus- optional sbb nk bg pedas

cara:

tumbuk bwg besar + bwg putih + halia- tumiskan sampai naik bau
masukkan rempah sup yg telah dibancuh ngan air skit
kacau2 jap..masukkan daging cincang..masukkan 1 cawan air ,biar jap agak2 daging separuh empuk
pastu masukkan kentang..biar sampai kentang dan daging empuk
kalau x empuk, tambah air lagi
pastu tambah garam, daun sup , dan cili api 





utk display..goreng 3 biji ni je pun...
yg lain sok pg baru nk goreng
yg ni kira xclusiv utk blog la..hahahah (lantak la...aku tetap nk kata karipap ni xclusiv :p )



nk buat bedah siasat skit
nampak tak intinya yg agak kelabu berbanding guna rempah kari, kaler merah kan...


best with coffee??
sukati la...

6 comments:

  1. adik.. cantik giler klim karipap tu boleh lg cakap jarikukaku.. isk isk isk.. akak pon peberet giler karipap ni tp malasnyer nk klim.. tolong klimkan bolehhhhhhh?.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. as-salam
    dah lama tak buat karipap..npk sedap karipap tu..

    ReplyDelete
  3. tu arr sya pun suka cara klim tue..cantik sgt..bila lah sya nk pandai buat karipap nie..tang klim x bleh blah tue..apapun karipap awak mmg sedap la...thanks bg rasa...

    ReplyDelete
  4. kalau kueh..paling suka karipap...karipap ni nampak macam rangup dan gebu mesti sedapkan...;d

    ReplyDelete
  5. terima kasih kak sgt2 sebab publish resepi nie..mohon buat yer

    ReplyDelete