entry ni sebenarnya kesinambungan dr entry kt bwh...
kiranya Gu ngan kari sotong tu la...
ikan keli ni antara feveret aku gak la...
beli kt pasar tani dgn rege RM1.70..heheheh
goreng camtu je..pastu tapok2 ngan cili..
layan sampai berpeluh..hahahahah
resepi sgt mudah
2 ekor ikan keli- goreng garing- ketepikan
utk cili:
2 biji cili besar-merah
5-6 biji cili api
sedikit belacan
1 biji bwg besar- ambik saiz kecik je
(blend semua bahan kt atas tu guna pengisar kecik tu..so, x yah masuk air)
cara:
tumis semua bahan2 kisar
masukkan garam, air asam jawa
biar sampai cili garing
pastu tempek2 la kt ikan goreng td...
eeeeeeeeeeeeeeeeee.... sedapnya... terus teringat nak makan nasi panas2 ngan ikan keli camtu.. huhu..
ReplyDeletebab goreng yg meletup2 tu yg leceh kan..tp anak2 akk suka..dah makan nasi ke skrg?
ReplyDeletemy pebret food..gile suka ikan keli nie..arwah nenek slalu masak klau kami blk kg..sedap sangat...
ReplyDeleteanak2 pun suka makan..cuma saya tak suka masak sebab lecehnya n takut kena minyak panas..ikan meletup2 dlm kuali...
ada petua tak taknak kasik ikan ni meletup bila goreng?
ikan keli...feberet semua family akak kecuali akak je tak makan he he
ReplyDeletetapi kalu yg bercili ni akak kutip cilinya je lah...
ni menu fav akak dan anak2..mmg sedap ni..kalau guna cili padi mmg sedap aje kan?
ReplyDeletetu kari sotong kat bawah tu buat akak terliur je tau
terliur!!!!
ReplyDeletePetua dari mak saya..
ReplyDeleteNk goreng ikan keli tp xmau meletup. Lumur kn tepung gandum sikit pada ikan atau goreng ikan bersama ikan lain dlm satu kuali..