adoii..pening mata la...
mata pun leh pening ke??
leh kot kan..sbb aku mmg rasa pening mata..huhu
merapekkk saja ko....
moh la...masuk dapur...
layan daging masak merah
tp..mahap le...
tuan umah jamu dlm gambar yoo
sbb dagingnya udah licin dikerjakan tuan rumah...
antara feveret no 1 en garpil
tp en garpil suka yg kedai masak la...
ni aku masak, sukati aku je nk letak apa
asal jd merah sudala makngah...
visi dan objektif dari dapurku ''CEPAT, MUDAH, KENYANG''
ngeh2...
menu simple ini boleh jadi ikut2an utk sesapa yg sempoi..heheheh
mula2 haruslah ada semangkuk daging yg telah direbus...
(kalo ada baki air rebusan simpan ye..)
daging ni masa rebus aku letak pewarna skit nk bg meletop kalernya...
guna pewarna tanpa perisa ye..
kalo guna sirap ros, kang nama resepi kena la tukar daging masak rose..
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
sedikit halia
*bahan2 ni dimayang pastu tumis sampai naik bau
masukkan 3 sudu besar cili kisar...
biar hingga cili garing
masukkan 3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram..
1/2 sudu teh gula
- sebatikan-
pastu rasa dulu, kalo x cukup masin, tambah garam
masukkan daging- gaul rata
kalo nk berkuah skit, tambah air rebusan daging / air biasa skit
akhir sekali masukkan bwg besar potong bulat, daun bwg dan cili merah
sebatikan, trus tutup api
Sedapnye!nyummyliciousnye...dh lama tak masak cenggini...hehe
ReplyDeleteyuummmm. peberet ! :D
ReplyDeletehmmm..yummy..
ReplyDeletememang sangat menyelerakan...
terliurnya tengok daging tu...
oo adik x rebus dulu daging tuu ye .. hurmm x liat ke dik ??
ReplyDeletesedappp terliuq lah tgk ;)
to YaYaNsMuM: cepat pi cari daging pastu masak..heheheh
ReplyDeleteto cik ziqa : peveret ai gak..huhu
to Mas: menu simple2 lg menambat selera kan..
to ieda:
rebus dulu le kak..letak pewarna merah skit masa rebus...
Mesti sedap ni....
ReplyDeleteAkhirnya Kak Noor temui resepi daging merah di sini. Ringkas resepinya, ditambah dengan gambar langkah demi langkah memasaknya. Mohon kongsi resepi ini dalam blog Kak Noor ye! Tk
ReplyDelete