kawan2 blogger ku (

Sunday, July 17, 2011

Apam Polkadot telah lahir dr dapurku!

as'salam...

kisah apam dot2 ni dh terlalu luas diperkatakan..
sana sini sinun ramai yg dh mencuba
aku hanya sekadar menjadi pemerhatti dan tukang baca komen je selama ni..
x terlintas lak aku pun nk join dlm situasi mengedot ni..

tp perjumpaan ngan kak Jassnani sabtu lepas telah melahirkan apam ni dr dapur rumahku sendiri
wpun agak ketinggalan berbanding blog lain, aku tetap nk masuk gak kt sini..huhuhu..
sekadar 1 lg kisah di sepanjang jalan kenanganku...

pastu td aku buat lg sekali sbb nk perbaiki skit kegebuan apam ni
ada sedikit pengubahsuaian pd resepi
dan hasilnya lebih gebu..dan kegebuannya bertahan lama!










dihasilkan oleh 3 jari jemari...
jari aku (hijau), jari kak Nani (biru) dan anak dara kak nani (pink)..huhuhu



sedap dimakan panas2...
berintikan blue berry

aku sendiri x pasti sape yg mula2 memperkenalkan apam ni..
so, aku minta halal resepinya utk dikongsi di sni....huhuhu
aku edit skitt je bahan2nya dr resepi asal..
skit je x byk..huhuhu

Apam polkadot

3 biji telur 
200 g gula pasir
2sudu teh ovallett
250 g tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
150 ml susu cair
3 sudu besar minyak masak
fiiling- blueberry, strawberry atau coklat
cup kertas- saiz paling kecil
acuan lompang
beberapa pewarna

cara:

pukul telur, gula, minyak dan ovallett sampai putih (lebih kurang 10 mnt)- guna mixer kelajuan maksima
ayak tepung bersama baking powder
masukkan tepung sedikit2 berselang seli bersama susu cair ke dalam mixer dgn kelajuan minima hingga habis
bahagikan kpd beberapa bhgn- warna ikut warna pilihan
masukkan cup kertas ke dalam acuan lompang
masukkan 1 bhgn ke dalam paper cup sebanyak 3/4 cup
letakkan filing di tghnya, letak lg adunan memenuhi cup
ambil 1 bhgn warna lain, paipkan secara dot2 diatasnya
kukus selama 15 mnt


pastikan pengukus telah dipanaskan selama 10 mnt sblm mengukus apam...
balut tudung pengukus bg mengelakkan wap air jatuh atas apam
atau buka tudung apam selepas 10 mnt, lap permukaan tudung yg berwap dan tudung blk- cara ni kalau x de kain nk bungkus .
kukus apam dgn api perlahan utk elakkan apam jadi mekar atau pecah

5 comments:

chentayana said...

comel....nak cuba gak nanti...:)

mamanajmi said...

cantiknnye..mesti sedap nih! Akak tak terbuat lagi apam polkadot nih...

ika~~ said...

comel.sy dh buat jual apam ni..
tips xbg dia berlubang,balut penutup kukus ngn towel tau..t xdelah lubang2 tu :))

ema said...

yeay!! weekend ni nak cuba la.
mesti mak puji melambung-lambung! heheeh

> http://www.atehscorpions.blogspot.com/

HOMEMADE CHOCZ said...

saya pun lama dah tengok apam dot dot ni...tak de ati gak nak buat tp tgk resepi cam ok jer...nak try jugak nanti ni ,,,sy share resepi ni ya...tks

jejak

free counters