kawan2 blogger ku (

Friday, March 30, 2012

Dim Sum le konon

assalam....

salam pagi jumaat yg indah...(indah le sbb last keje...huhuhu)
tp hari minggu kt umah pun idak le maknanya bergolek2....
byk tempahan menanti..beerti byk jugak la masa yg akan kuhabiskan di cerok dapur yg kecil...

apepun, itu 1 terapi utk aku..aku selesa mencari bahagia dgn makanan..(ehh...aku x de la kuat makan..tak...tak..!)

okey...jom jenguk menu dapur aku ari ni...
kita belayar ke negeri china jap heh...hahahhaha
dh lama betul aku teringin nk cuba buat Dim Sum ni...
kalo beli sendiri, x puas makan...
(tp kalo beli mmg sodappp la...)

so, jengah sana sini, terjumpa la beberapa resepi dim sum ni...
cuma aku x tahu sejauh mana le kebenarannya
so, aku gabung je la semua resepi tu..suai padan ngan apa yg ada kt dapur ku...


yg tgh2 tu intinya yg telah aku gaul ngan beberapa bahan
pastu letak je kat kulit wantan
aci jemput je la kot mana nk jd pun...


kukus selama 15 mnt
masa letak dlm bekas nk kukus tu, jgn rapat2 sgt..
nti kulit tu melekat antara 1 sama lain lak


dh siap kukus
leh la buat pencicah nyer plak..
(aku guna sos cili bwg putih dlm botol sajaaaa...)

utk yg nk mencuba, aku agak2 je la ye resepinya ni, hasil gabung dari tenet..
(maaf sgt...lupa nk catit link blog2 aku aku rujuk masa search td sbb main hapal2 je bahannya)
kalo salah atau tercekik atau keracunan atau kekembongan tlg jgn saman aku ye....

bahan2:

semangkuk kecil isi ayam
beberapa ekor udang
(campur ayam dan udang, tumbuk / kisar guna pengisar kering sampai hancur)

bahan lain:

daun bawang-hiris halus
bwg besar- cincang
cili merah-hilis halus
sedikit lada sulah
sedikit minyak bijan- dlm 2-3-4 titik
1 sudu besar tepung beras
sedikit garam

gaul ayam dan udang td dgn semua bahan
letakkan 1 sudu pd kulit wantan...
bunjutkan
kukus selama 15 mnt
(jgn susun rapat sgt masa mengukus, kang melekat lak)

*kalo suka, leh tambah carrot / sengkuang /  yg dicincang halus


sgt enak dicicah sos bwg putih (dan kicap cair kalo suka
(en garpil soh goreng sbb dia x suka yg jenis kukus2 ni...tp terlupa nk snap gambar yg goreng)



sgt nyaman minum hot lemon tea di kala pagi sedang membuta ni!
layannnnnn jee...!

9 comments:

Mat Gebu said...

Nko ni kan, macam tau2 je aku plan nak buat dim sum...Dah siap beli pengukus buluh yg kecik2 tu lagi....tgk2 sini sudah ada dim sum....banyak pandai punya olanggg!

Cida de' Nuanza said...

ohoiiii cik mat...cek buat guna pengukus stainless steel jooo...x dak hat buluh tu...wakakakakka!!

cplud miera said...

dim sum... nampak syedap. xpernah cuba. hidangan sgt mnarik la cida.... lapaaaaaaaaar

Cida de' Nuanza said...

cplud miera: hahahhaha...jom buat ...heheh..

zila 4ever said...

wahhh menariknya..x pernah cuba jgk..bole buat nie..:)

ieda said...

siapppp utk dimakannnnn !
nak order leh ??? ;))

norhanim md zain said...

wah..sedapnya tengok dim sum ni..

belum pernah cuba buat sendiri...

thanks for sharing the receipe

:: Riri-Fatieha ::~ said...

nampak sedap.... betul la, hot lemon tea kalau minum pagi2 memang best...

ummiaisyah said...

sedap tu cida...kalo bli 3 ketui 2 hengget..mn nk cr kulit wantan?

jejak

free counters