kawan2 blogger ku (

Tuesday, March 20, 2012

sambal daging burger

assalam...

gud nitee!!!

apa yg korang masak di kala dapur kehabisan makanan mentah dan korang lak mmg malas nk kuar dr umah wpun kedai cuma di tkt bawah??
telo mata kicap?
ikan bilis goreng?
huhu..itu dh selalu terjadi kat aku...

sama mcm mlm ni..
bila bukak es box, nampak ada ayam utk budak2 bulus je...(x leh usik, kang meroyan bebudak tu)
tp mata tertangkap mata sebungkus daging burger milik teman serumah...(ambik je..bukan curikkk.. :-P )
huhu...ape lagi...trus tingat nk buat sambal..

tingat masa memula keje dulu, ada sorang opismate selalu bwk bekal sambal ni..
memula ingatkan sambal daging, sbb rupanya hampir sama...
rupanya daging burger..
masa tu mmg pelik sbb x penah mkn..
tp lepas rasa, lulus bg tekak aku!


sama mcm resepi sambal yg lain

bahan:


3 keping daging burger- di hiris petak2- di goreng separuh masak
1 biji bwg besar- hiris
air asam jawa


bahan kisar:


segenggam cili kering
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
sedikit belacan


cara:


panaskan minyak
masukkan bwg hiris- goreng sampai layu
masukkan bahan2 kisar
kecilkan api, biar cili garing
tambah sedikit air
masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula
masukkan daging yg digoreng tadi..
biar sampai sambal nampak agak berpalut dgn daging


kalo ada lebihan, leh mkn ngan roti lak :-)


sgt best layan dgn nasi panas2..huhu

6 comments:

SufatihaNur said...

kecur liur...huhu

ika~~ said...

klu pndai msk ni bg apa pn dia leh cipta resepi.hehe.klu sy,sy msak makaroni goreng pdas,bihun grg,xpn wat megi je snang!hehe

Liza said...

kalau cicah ngn roti pun best ni...

sue-ab said...

boleh try ni..tq bagi idea..

zila said...

x pernah lg rasa respi nie..tp mmg myelerakan sambal tue..merah mgancam..nak try jgk nnt..;)

maz said...

npak sdppnya..tpi kan klu dh lapar tu letak la apa kat dpan tu..msti hbisnye...ok jgk klu time ptiais ksong leh mkn mcm ni kan...smbar je apa yg ada..

jejak

free counters