kawan2 blogger ku (

Saturday, October 13, 2012

choc almond tart

assalammm...

bergolek2 di pagi sabtu yg sgt dingin sbb semalam hujan
rasa mcm segan2 mau bgn tdo..
seb baik ada yg nk ambik kek ari ni...kena gak la bgn..haha

nk wat bfast pun malas...telan je kek carrot semalam
utk en suami, dh tentu lunch trus je nti..tu pun rasanya mkn kt luar..haha

jom cite pasal coklat tat
mana atu ada yg cari juadah utk raya aji atau deepavali, leh try yg ni


ni pojek 2 hari lepas...
mcm2 kaler kan kulit tat ni..hahahhaha....

tp tetap rangup sekata

kulit tat yg dh siap bakar ni leh simpan dlm bekas kedap uadar
leh tahan sebulan..

leh dipelbagaikan spt cheese tat, frut tat atau ape2 je...
kalo wat versi masin, leh wat tuna tat. (ya..ya..o jaaa..haha)

saiz tat pun comel je..saiz 4.5 cm

utk resepi kulit tat ni, aku guna resepi mcm ni :


250 g butter (aku guna anchor)
400-450 g tepung biskut (red rose)

120 g gula castor

1 biji kuning telur

1 sudu teh esen vanilla



cara:

pukul mentega + gula (x perlu kembang sgt, guna sudip je)

masukkan kuning telur dan esen
masukkan tepung sedikit2
uli hingga dpt doh yg lembut tp x melekat di jari
(x perlu habiskan tepung kalo dok dah ok, boleh juga tmabah sedikit tepung kalo doh terlalu lembut)

masukkan sedikit adunan dlm acuan
bentukkan dan kemaskan
bakar selama 15-20 mnt

tunggu sejuk sedikit sblm kuarkan biskut dr acuan..
cuma cungkil celah acuan tu ngan lidi pengcungkil gigi




ni coklat tat yg dh siap

coklat tu sebenarnya jenis beku..bukan mcm ganache tu ye
so, leh simpan dlm balang 
n tahan lama ..mcm kuih raya

utk coklat nya aku just cairkan dark coklat
tuang ke dlm tat, tunggu coklat mcm ala2 nk keras skit, letak badam atasnya
nape kena tunggu jap?? sbb kalo coklat tu masih cair, badam tu akan tenggelam trus n nampak skit je nti..
x cung la kan...

dh siap semua, aku cairkan coklat putih, masukkan ke dalam piping beg
buatlah corak apepun atasnya...

pastu letak jap dlm peti sejuk dlm 10 mnt utk pastikan coklat tu betul2 beku
simpan dlm balang kedap udara...

kedua2 coklat aku guna jenama beryl's

badam tu pastikan bakar dulu sampai rangup ye
anggaran suhu 150 darjah api atas bawah, bakar lebih kurang 10 mnt
badam ni akan rangup bila sejuk..so, susah nk pastikan ia dh rangup atau tak dlm keadaan suam
tp, cuba perhatikan, kalo ada sebiji 2 badam yg retak, tandanya badam tu dah rangup
cuma sejukkan sblm guna..


nampak xclusiv kan wpun sgt senang nk buat
kalo nk cepat, beli je kulit tat yg dh siap
ramai gak yg jual kulit tat ni skang..
aku lom ada masa nk gentel byk2 wat jual

wat amsa ni aku buat kulit tat utk kegunaan tempahan aku sendiri je...
mesin tat beli kemain...huhu



selamat mencuba!


5 comments:

Fuat Gencal said...

Hayırlı sabahlar, Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

Saygılar

ieda said...

wahhhhhhhhhhh
nak tempah boleh dik ! ;)

Asmah Yusof said...

mmg nmpk xclusive...
cantik!!!

Anonymous said...

Assalamua'alaikum.....tepung biskut tu tepung biasa ker? Terimkasih....Sapiah

MaMa SufiZahRa said...

Tepung ape ye.. n brp gm?

jejak

free counters