kawan2 blogger ku (

Sunday, July 28, 2013

bawal 3 rasa n kari ayam

assalam....

makin lama makin malas lak nk masak..hihihi
tp ape leh buat, masak tetap kena masak
kalo x masak, mgkin ada pilihan di bazar
tp mengenangkan pilihan yg terlalu byk tu la, aku terpaksa rajin masak
dah tu, takut juga sakit perut
kalo dipikirkan, tak kan peniaga mahu kastemer dia sakit perut
tp, malang x berbau kan...mgkin dia pun x sengaja
so, masak sendiri, lebih fresh...
 lg pulak makanan siap di masak hampir2 waktu berbuka..konpem2 x basi..hihii


ini la menu berbuka hari ni...
dlm malas...x larat badan, siap juga juadah menjelang berbuka
kalo dh dapur tu penghilang seteresss...malas cemana pun, ke dapur juga akhirnya..hihi
tapi, xde le menu se gah mana... sejam je kt dapur siap dh semua termasuk kemas2..

ni 3 org punya makanan..
ari ni cousin dtg berbuka kt umah
jenuh plak nk menghabiskan 
ikan bawal tu, kalo wat sekor, takut plak x cukup..bila buat 2 ekor, jenuh pulak meratah

kuih pun beli je ari ni
x kuasa dh menggentel kuih bila dok ngadap oven buat kukis


asal dapat je ikan, mesti 3 rasa....
en garpil punya feveret
dlm seminggu mesti ada menu ni
kekadang seminggu sampai 2-3 kali...
x jemu2 plak dia...


ni resepi bawal 3 rasa cara aku lah ye..
lain org lain caranya kan..asalkan ada pedas, masam, manis

2 ekor ikan bawal- goreng dan letak dlm pinggan- ketepikan

bahan2 hiris

1 biji bwg besar
sedikit halia
3 ulas bwg putih-cincang

1 btg serai- dititik


bahan sos (satukan):



3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
beberapa titis minyak bijan- leh abaikan kalo xde (jgn letak byk, kang bau semacam)
beberapa titis sos ikan- leh abaikan kalo xde

bahan lain:


3 sudu besar cili kisar
1 biji tomato- cincang
2 helai daun limau purut
1 biji cili merah / hijau
sedikit gula dan garam

cara:

tumis bahan2 hiris sampai naik bau kemudian masukkan cili kisar
kacau2 jap agak2 cili tu masak
masukkan semua sos + tomato cincang
sebatikan dan masukkan air skit- utk bg kuah2 skit
masukkan semua bahan lain (kecuali ikan )
perasakan dengan gula dan garam
(seimbangkan rasa manis, masam dan masin)

curahkan kuah atas ikan goreng td
leh hias sesuka hati

kalo nk pedas, leh tambah hirisan cili api
leh juga campur ngan mix vege...(tp aku x berapa suka, serabut lak nampak)


selain bawal, leh juga guna ikan siakap, kerapu, atau apa2 je la ikan yg korang suka


kari ayam super pekat less santan n minyak

resepi kari ayam- 



1/2 ekor ayam-potong ikut suka
2 peket kecil rempah ayam (sy guna babas + faiza)
1 biji bwg besar-tumbuk
4 ulas bwg putih-tumbuk

( campurkan rempah, serbuk cili dan bwg tumbuk+ air skit)

bahan tumis:

2 ulas bwg putih-hiris
2 biji bwg merah-hiris
1 tangkai daun kari
bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih

bahan lain:

2 biji kentang- potong 4
2 biji tomato-belah
2 biji cili merah- hiris serong
1/2 cawan santan pekat- lebihkan kalau nk lemak, kurangkan kalo x nk lemak sgt
garam, 1/2 sudu teh pes asam jawa

cara:

panaskan 1 senduk minyak
tumis bahan tumis sampai naik bau
kemudian masukkan bahan rempah td
kecikkan api..biarkan sampai rempah masak dan pecah minyak
masukkan ayam n kentang. masukkan sedikit air utk bg kentang empuk
biarkan sampai mendidih n kentang empuk
masukkan santan
perasakan dengan garam dan asam jawa
kemudian masukkan cili n tomato


*jgn letak garam sblm kentang empuk sbb melambatkan proses empuk

2 comments:

Asyifa Mustaffa said...

Btul la dah tu....makin ujung...makin malas plak nak msak....tp bila beli...mcm x lepas tekak je nak mkn...ada je yg x kena citarasa...

Fazleyatul Aini said...

sedapnya kari ayam kalau dapat makan dengan capati ni. nyum

eh awak saya cuba resepi choc chip awak yang resepi asal cmg tu. sedap sangat !!

jejak

free counters