kawan2 blogger ku (

Saturday, July 6, 2013

Bingka Roti

assalam..

mlm ni cuaca agak sejuk..tp x hujan
mgkin sbb hujan siang tadi...ermmm..nyaman je...
best guling2 ngan novel..
sblm tu, update blog dulu...hahahah

ptg td, kemas2 dapur ternampak baki 3 keping roti yg mgkin x kan terusik lg dah...
selalunya cam tu la...bila tinggal yg last2, mmg x mkn lg dah

so, aku godek2 blog...mencari apa yg boleh dibuat ngan 3 keping roti tu
tp kebanyakan resepi puding roti je jumpa
pastu terpandang resepi binga pandan
mcm mudah je resepinya- dari blog Ha Sue

menggunakan resepi yg sama, aku kasi tukar skit...
so, jadi la bingka roti yg sedap
bila potonbg suam2, garing je kerak2 tu
en garpil yg x suka mkn kuih pun suka


cuma, aku tersilap loyang..hahaha
dok biasa buat kek, selalunya kek akan naik kan
terlupa kalo bingka ni x naik...terpakai loyang besar..
so, jadi nipis je la

tapi, pandai2 le nk potong x bagi ketara sgt..hihihi


sebenarnya, senipis itu je bingka aku...
kerak atas tu di permukaan loyang...
tp potong le lebor2..so, x nampak sgt le aku silap loyang..kah..kah

so, aku bg resepi yg asalnya bingka pandan dari Ha Sue..tp aku taip balik ikut bahan yg aku guna

Resepi Bingka Roti
guna loyang saiz 6 inci atau loyang loaf..
atau kalo nk saiz besar skit, just gandakan bahannya
x byk sgt pun bahan

3 biji telur
3 keping roti
3/4 cawan gula
1 cawan susu cair (tin)
1 cawan air
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar mentega/ marjerin

cara:

masukkan semua bahan dlm blender
kisar halus
masukkan dlm loyang yg telah disapu minyak
bakar selama 45 mnt - 1 jam atau hingga permukaan atas garing
aku guna suhu 180 api atas bawah
(ikut suhu biasa oven memasing ye)

setelah masak, biarkan sejuk dlm 15 mnt dlm oven
sejukkan sblm potong




4 comments:

Noh Kodiang said...

pergh....mcm sedap...malangnya noh x suka makan roti...kalau yg ni mgkin suka...kena try...post mai kodiang spotong... :)

Uncle Lee said...

Hi Cida, this coming to you dari Canada.
I have always loved this kueh bingka. And yours look really good.
Love the smooth texture too.
Have a fun sunday and keep a song in your heart.
Lee.

Aida Awie said...

salam... nampak mudah je buat bingka ni ye? now mmg mood baking membaking tu tgh tinggi. boleh ler try ptg ni.

btw, tq sggh blog sy. cornflakes bar tu mmg kalo dah start mengunyah susah nak berenti. sedap....

hainom OKje said...

Tak pernah try roti buat bingka selalunya buat puding je...tapi menarik jugak ni!

jejak

free counters