kawan2 blogger ku (

Thursday, July 18, 2013

Kari Ikan Masin

assalam...
selesai 8 hari berpuasa...
jap je kan..sedar x sedar nti, dh nk blk kg beraya...


menu berbuka hari ni
sampai umah kul 5..
cepat2 kuarkan ikan masin dan rendam
sesambil siang ikan..
sesambil wat agar2 sirap en garpil
fuhhhh..terasa bagai super women..ngeh..ngehhhh

padahal, menu2 tu biasa je...lama skit tang kari tu je...
selain tu sayur....2-3 mnt ja..ikan goreng pun sat ja...
sambal belacan 3 hari lepas punya...selagi x abis, selagi tu mkn..hahahha....jimat ke malas??

ni semua gara2 tak nk en suami singgah beli kt bazar
takut sakit perut...
dia x kisah pun kalo aku x dan masak, dia leh tapau..dan aku...nahe...nahe...nahe...

selagi larat, aku akan masak...kalo x terdaya...mmg tapau jugak la..
atau kekadang stok lauk abis trus...nk membeli x sempat lak ke pasar
mmg lauk kedai le jwbnya

2 hari lepas g pasar tani...niat nk cari talang masin, tp xde plak
bukan le xde, tp nk cr yg tulang2 skit...yg jumpa, isi yg tebal2 je

tp ada ikan kurau, rembat je la...asalkan ikan masin
nk beli ikan fresh, lagaknya semua mcm x penah jumpa ikan
berkerumun sampai aku x nampak ikan
semua gerai cam tu...aku mmg x bleyyyy...sanggup aku x beli dan blk mkn teloq
td singgah kedai beli nenas
jadilah kari ikan masin + nenas


kari ni, wat sendiri lg puas...
aku x berapa suka masak lemak...lebih suka kari mcm ni
aku suka buat cara tumis darat 
bau lebih wangiiiii

Bahan:

beberepa keping tulang ikan kurang- rendam jap
1 peket kecil rempah kari ikan masin
1/2 cawan santan
1/4 biji nenas- potong dan hiris
1 keping asam gelugur
1 biji tomato
1 biji cili merah

bahan tumbuk

1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
sedikit halia

(tumbuk dan campurkan bersama rempah, masuk air skit jdkan pes)

bahan tumis:

2 tangkai daun kari
1 biji bwg besar- mayang
2 ulas bwg putih- mayang

cara:

masukkan pes rempah dlm periuk
tambah 1 1/2 cawan air
gunakan api kecil- biar hingga rempah masak 
masukkan santan, ikan masin, tomato, cili, asam gelugur
biar hingga mendidih. pastu rasa. kalo perlu, tambah garam
jgn masukkan garam awal2...sbb ikan tu dh masin
pastu tutup api

utk tumis darat:

panaskan minyak dlm kuali
masukkan bwg hiris dan daun kari
biar hingga agak garing
curahkan kedalam periuk kari tadi (beserta minyak)
trus tutup penutup periuk





5 comments:

Bunda_nora said...

memang sedap ni, lawan pulak dengan sambal belacan dan ulaman...berpeluh makan..

ZalinZalina said...

Lamanya kak ina tak makan sambal belacan...nak tumbuk cili maleh..hehe..

Acik Erna said...

Hari ni acik pun masak ikan masin..tapi sepat masin.masak goreng ngan cili api

Aziela said...

Kari tu memang nampak marvelous la. Tengok pula sambal belacan tu...terus rindu kat sambal belacan mak angkat di Kedah.

fyra faheera said...

dah la time pose ni, tengok plak lauk yang menarik tertarik kat atas tu. huwaaaaa sedapnyeeeeeeeeee

jejak

free counters