kawan2 blogger ku (

Wednesday, December 11, 2013

pengembaraan 9 bln (pertengahan jalan)

assalam...

n3 ni adalah kesinambungan dr n3 sblm ni...
mungkin agak panjang lebar
dan aku mohon maaf andai n3 ni menimbulkan rasa x senang pd sesetgh pihak
terutama yg senasib dgn aku (menantikan detik2 menjadi ibu dlm tempoh yg agak lama)
aku cuma ingin berkongsi sedikit dr kisah ''pengembaraan 9 bulan''
wpun skang masih berada di pertengahan jalan..namun terasa jugak nk bkongsi ngan kekawan semua

utk makluman..perkahwinan aku hampir mencecah 7 thn
sepanjang tempoh itu, kami belum dikurniakan rezeki anak
tp kami melaluinya dengan tenang tanpa ada rasa terbeban
kekadang org lain pulak yg mcm nk tumpang beban kita bertanyakan itu ini
redhakan je...

hinggalah lepas raya thn ni, berita yg kami tunggu2 menjengah tiba
lepas seminggu terlewat period, aku cuba buat urin test
dlm hati, x berapa mengharap sbb 2-3 bln sbln tu, aku alami senggugut yg agak teruk
sampaikan tiap kali period, aku kena ambik injection
mgkin juga lewat period tu kesan dr injection tu

tp lepas buat preg test, alhamdulillah...
nampak 2 jalur yg sgt jelas


letak pic kecik2 udahla ye...malas nk besarkan..huhu

wpun dh jelas nampak, tp hati mcm ragu2
sekali lg, aku pi beli preg test
kali ni hat mahai skit....la..la..la..


x sampai seminit pun, terpacul perkataan azimat kat cermin tu
so..agak menyakinkan la...
melalui kertas yg disertakan, 3+ tu bermaksud kehamilan 5 minggu ++

lepas 2 minggu, aku wat pengesahan di klinik
masa tu kandungan dlm 7 minggu

masuk je 8 minggu, aku dh start alahan
dan dlm masa yg sama, ada skit bleeding
aku trus ke klinik...hasil urin test, ada darah dlm urin
trus aku dpt surat refer ke hospital
mlm tu juga aku n suami ke hospital putrajaya

selesai pemeriksaan, aku dibekalkan ngn duphaston- ubat utk kuatkan rahim
dan diberi temujanji e-pau di hospital bersalin berisiko rendah, presint 8

maka bermulala kisah aku berulang2 ke hospital presint 8
bleeding masih ada ..tak byk tp tetap ada

alahan makin teruk
dah x leh nk mkn minum..
muntah pun selagi x muntah kuning mmg x sah

dan dlm masa yg sama, aku rasa ada sesuatu yg x kena 
terasa 'sesuatu' di saluran v
aku bgtau masalah tu pd doc ...
lepas scan ..doc cek di bawah guna apa benda ntah la...
bertahan je la kena godek2...
doc kata, rahim aku ke bawah sgt
dan kandungan aku terancam! DANGG!!!
luluh hati bila dgr
tp aku tetap mkn ubat yg doc bg..dan setiap minggu hadir temujanji dgn doc dgn jayanya

lepas 3-4 kali temujanji dgn doc di presint 8, kes aku dirujuk ke doc pakar hospital putrajaya
bagai ada magik, doc pakar di putrajaya kata, rahim aku dlm keadaan normal
kembali pd sedia kala
dan rasa 'sesuatu' pd v sblm ni pun mmg hilang...

skang, kandungan aku masuk ke minggu ke 19
seminggu lg, genap 5 bln
alhamdulillah
semua alahan hilang...
keresahan tetap ada..namun hilang 50 %...
bleeding pun dh xde

bila alahan hilang, totally selera mkn pulak naik mendadak
sepanjang alahan, x byk petua yg betul2 bkesan 
cuma, dr setitik pengalaman, dpt aku simpulkan..

- jgn biar perut kosong, cuma juga isi walau dgn hanya sekeping biskut..secara kerap..mmg x lalu, tp pujuk hati...

- jgn minum susu sepanjang tempoh alahan (yg teruk)..sbb bila susu tu dh masuk ke perut, dan bila kita rasa nk muntah..nah!!! azab giler bila susu masam tu kuar...yerkkkk!

- wpun rasa pedas mungkin memancing selera utk mkn, tp jgn terlalu pedas. aku penah mkn bihun sup..letak cili kicap byk2...selera pun naik..sbb rasa pedas sup tu...pastu mcm biasa la...nk muntah... rasakan... segenap rongga tekak n hidung terasa membahang dgn pedas cili td...

- amalkan mkn kismis atau kurma...aku sentiasa je kemam kismis dlm mulut utk hilangkan masam air liur. 

- pujuk hati..katakan pd diri, semua ni x lama...cuma lebih kurang 2 bln..dan rasa alahn ni adalah signal dr beby bhw dia sedang membesar dlm perut kita...insyaAllah...kita rasa lebih tenang

- kalo mampu, cuba chat dgn kekawan yg ada pengalamn...mcm aku, x berapa leh tgk hp atau laptop.. tp sesekali, aku akan msg kawan (thanx Kak Nani), msg mama atau adik...percayalah...mereka akan pujuk kita...huhuhu...

- bila terasa nk mkn, mkn betul2..sbb esoknya, belum tentu selera kita akan sama...

- x yah masak kalo x leh bau...hohoho...mkn je lauk kedai...atau soh en laki masak...aku mmg langsung x leh bau tumis2...bau kuali yg tgh panas pun rasa azab...tau bau kuali cemana?? hahahha...hanya org yg alami je yg tau...

- berbaring dan berehatlah bila berpeluang. tak payah nak buat kuat...buat2 sihat atau kononnya takut beby malas kalo ibunya asyik tdo...dlm tempoh alahan, biar je si suami yg gantikan keje2 kt umah..hihi... mcm tu gak ngan aku...sepanjang 2 bln, en garpil sgt2 membantu... 


itu je la utk ari ni...kang ada yg bosan lak kan celoteh panjang2
pd yg dh ada anak 3-4 org, mgkin ini hanya perkara biasa
tp bg yg baru melaluinya, ini adalah pengalaman manis
betul! alahan yg kita rasa azab ni, jd kenangan gak tau bila kita dh okey..dan berjaya melepasinya dgn jayanya!







19 comments:

intandayani said...

Alhamdulillah.Saya paham perasaan tu sbb sy pun same da nk msuk 6 thun kawin & alhamdulillah skrg pun masih baru lg preg..Perasaan fobia takut kes 2 tahun lepas berlaku semul..Semoga kandungan kali ni Allah jaga sampai selamat bersalin

fazianbatrisyia said...

semoga semuanya selamat. sy penah alami mcm ni masa kandungan ke-2, bleeding & uri bawah.

tapi kandungan yg pertama lagi teruk alahan sampai dah nak dekat beralin...

jgn risau, rezeki masing2. doa mudahkan segala urusan, & mudah bersalin.

Cheq Sue said...

In sha allah semuanya akan dipermudahkan....

asyifa mustaffa said...

Alhamdulillah rezeki...tahniah...jaga diri bebaik...moga semua dipermudahkan smpi waktunya nnti....:-)

nazl said...

Alhamdulillah..happy fr u...im a silent follower yr blog tp mmg suka sgt ikut resepi u...

Syukur pd Allah atas nikmatNya....jaga diri baik2 sepanjang tempoh Jamil ni.Saya pernah experience mcm ni..ada 2 org anak..dua2 lain alahan..teruk jugak alahan sepanjang 9bln kehamilan...Alhamdulillah...

INA said...

Salam Cida..seronok dengar citer org dah preg. nie..saya dah 13th masih menanti..uhuuhuu..apa2 pon tahniah..jaga diri dan makan, minum ye..

norhidana miswan said...

alhamdulillah.... jaga diri n bby betul2 yek... jgn lpe mkn gk multivitamin utk kuatkan diri n bby... msti tak sbr2 kn

Fazleyatul Aini said...

patutlah lama takde entry makanan hehe
tahniah kak
jaga diri dan kesihatan elok2 k
saya doa akan dan baby dlm perut sentiasa sihat
jangan buat kerja berat2 =)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

alhamdulillah.. akhirnya dah terlepas juga fasa alahan yg teruk tu.. moga kandungan sihat sehingga melahirkan ye..

akak dh beranak 3.. tp memang tak lalui langsung alahan teruk masa ngandung sampai takleh masak & sebagainya. Jd mmg tak tau mcmana rasa org mabuk teruk. dr awal ngandung sampai ke cukup bulan sentiasa aktif di dapur.. hehe.. tp akak percaya mmg ada org yg mcm tu sbb adik akak pun teruk juga alahan mmg langsung takleh masak atau bau org masak. bau asap rokok lagilah dia paling benci sekali..

akak doakan kandungan cida akak selamat dilahirkan. akak faham tentu cida & suami tak sabar2 nak tunggu kehadiran si kecil dlm rumah kan. sedangkan akak lmbt dpt yg no. 2 pun.. buat test beberapa kali utk yakinkan hati.. 5 tahun menunggu dpt yg no. 2..seronok tak terkira rasanya.. hehe..

take care ye...

cplud miera said...

alhamdulillah hepi nye baca entry ni. sgt sweet. semoga dipermudahkan dan selamat melahirkan nanti. chayook gudluck all da best!

Anonymous said...

Salam,

Alhamdulillah & tahniah... jaga diri baik2 tau....

comfortandblissfullife said...

wah tahniah...ptt la lama xda entry since raya...jga dri baik2 ...:)
http://comfortandblissfullife.wordpress.com/

comfortandblissfullife said...

wah tahniah...ptt la lama xda entry since raya...jga dri baik2 ...:)
http://comfortandblissfullife.wordpress.com/

Shikin said...

Salam Cida...tahniah. Tentu berdebar2 menanti kedatangan orang baru kan??? Adat la org mengandung mcm2 alahan yg dirasai. K.Syikin dulu cam cida gak... Dlm 5 bulan awal kandungan mmg langsung tak leh masak... Smua harap en. hubby. Sib baik la dia sudi melayan. Kalau org x biasa lalui nampak cam mengada2. Hakikatnya...kita jer yg tau. Tapi lepas bersalin everything back to normal...org tua2 kata mcm kute tauk buang...hehehe. Apapun semoga semuanya selamat. Jaga diri yerr... Pas ni boleh buh gambar baby dlam blog :)

aziezd said...
This comment has been removed by the author.
aziezd said...

TAHNIAH,...jgn risau, rezeki masing2. doa mudahkan segala urusan, & mudah bersalin....
lebih kurang je tarikh bersalin kita nanti... sy pun dah 11 tahun x bersalin ... kali nie terasa mcm anak yg 1st lah pulak...

Suhailah Agen Shaklee said...
This comment has been removed by the author.
Suhailah Agen Shaklee said...

salam.. tahniah.. semoga cida and baby sihat dan selamat melahirkan..
lama dah follow blog cida tapi tak pernah komen.. hehe.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, alhamdullilah. penantian kalian lama tu, berhasil. syukur, jaga diri baik2 ya... kita beza 2 weeks je kak. hehee saing la due date nanti. hehehee ~~~

jejak

free counters