kawan2 blogger ku (

Wednesday, September 24, 2014

memperhambakan ibu?

assalam....

ari ni agak stress kt opis...
pg2 lagi dh terima aura negatif
cemana nk btahan sampai ke ptg ni...nak jumpa aura positif kt umah...

mcm2 kisah blaku di awal pg...melibatkan kwn sekerja...
tp..biarlah..x mampu nk kisahkan kat sini...panjang lebor...hihi

cuma nk kongsi salah 1 topik...
di share kt fb melalui kawan
petikan drpd Dr Fazilah Kamsah katanya
malas la nk share petikan tu kat sini, sbb nampak mcm di capture dr blog seseorg
kang marah pulak tuan blog...

kesimpulan dr petikan tu:

bg ibu yg bekerja, bila tinggalkan anak pada maknya, dikatakan 'menghambakan' maknya
katanya juga, dedulu mak dh penat lelah jaga kita, skang penat jaga cucu plak...

persoalan kt sini: betul ke anggapan tersebut??
apa pendapat korang??

apa yg terjadi kt aku plak, mmg ada masalah skit dgn pengasuh FN..
jap nak jaga, jap x nak jaga
since FN pun bermasalah nk hisap susu dlm botol
so, mak aku yg jagakan dia sementara nk besar skit dan dia pandai minum susu...
xde niat pulak nk gunakan mak...atau memperhambakan mak..sbb mak sendiri yg mmg nak jaga
seperti biasa, aku bg skit duit bulanan utk belanja dia...dan skang aku tambahkan skit lg sbb dia tlg jaga FN
tu pun aku xbg sbg upah...sbb mmg x ternilai rasanya bantuan mak
tp sbg hadiah kasih sayang...

hakikatnya aku terpaksa terima, bila maktok yg jaga, FN akan jadi manja dan payah bila nk hantar pengasuh nti
tp aku x mampu nk pikir hal2 akan dtg...pikir masa skang je dulu....

kami sekeluarga tahu apa yg kami sedang hadapi...dan semuanya akan sempurna kalo memasing saling memahami...mak faham kita...kita pun kena la faham dia...blk keje, suruh mak rehat...ambil alih tugas...
ari minggu, kita jaga sendiri anak...cuma mgkin minta mak tgk jap masa nk mandi..sbb kalo hantar pengasuh pun, kena jaga sendiri gak kan waktu mlm dan hari cuti

aku nk tinggalkan entry ni, dgn sedikit pendapat dr korang pasal isu ni...
salahkan aku? salahkan mak aku?
atau  salah pengasuh tu sbb xmo jaga FN..hahaha...

mcm mana korang selesaikan isu pengasuh?

ok ke pengasuh tu jaga anak korang?

pls....tlg la komen..hihihihi


layan gambar FN bersama maktok tersayang...hihihuhu


7 comments:

Tina Othman said...

Saya dulu anak sulung mak jaga sampai 6bulan, lepas tu hantar baby sitter tapi ya ampun mcm2 hal, brp kali tukar akhirnya hantar nurseri

Tina Othman said...

Eh silap pada saya tak hambakan pun, dah klu mak boleh jaga, takde masalah rasanya

Cida de' Nuanza said...

Tina Othman...bg sy pun, mcm tu la...bila ada yg share petikan mcm tu, dan komen2 tu tgk byk menjurus pd menyokong petikan tu, kite dh jadi serba salah...apepun, kite x pernah suruh mak...mak yg suarakan sendiri nk jaga beby

nanonano said...

bila branaknye ni? hehe tahu2 anak dh bsr haa, ketinggalan sungguh,
nway, tahniahh..hehe

ekceli,hantar pengasuh atau family sdiri, ade best dan yg xbestnye,
yg xbest, anak trlampau manje ngn nenek dia, hehe pastu biasa la mulot2 org, akan nmpak kite perhambahan mak sdiri, bg sy, yg tu xde hal, asal mak kite happy dpt main cucu, sokay.. cume mcm sy ckp td, manjenye laaa...grrrr

so anak 2nd, trus anta ke nursery, tawakkal la semoga anak dijaga dgn baik kt sana, hehe

Aziela said...

Cida,

Akak dah lali dengan komen orang. Mereka tak berada dalam situasi kita, so abaikan saja. Kita boleh fikir apa yang terbaik. Anak akak dibela oleh mak di kampung sejak dia lahir sampai usia dia 12 tahun sekarang. Hanya hujung minggu jer akak jumpa anak. Bila dulu akak berkeras nak bela sendiri, mengalir air mata mak dan ayah dek kerana sedih sampai mereka demam2. Kita sanggup ke nak pentingkan diri kita? Kasih sayang atok dan nenek ni, kita akan faham bila sampai masa kita nanti. Buat sementara waktu ni, kita berkorbanlah untuk mak ayah. Asalkan mereka bahagia.

ana said...

Salam cida.
Ni penpdt peribadi kak. Dlm isu ini kena tgk situasinye. Klau kita memaksa mak jaga mungkin memperhambakan mak sbb mak terpaksa dn tidak rela nk jaga. Tapi jika mak dgn relahati nk jaga tk timbul isu ni. Ada mak suka jaga cucu2 sbb ada teman mak. Ada gak mak yg tk suka jaga cucu.
Akak sendiri semua anak 3 org mak yg jaga sampai besar panjang. Dah ank dara n bujang2. Tp semua anak tk jd anak manja yg tk bole dilentur. Alhamdulillah semua nya. Semua anak2 sayang atok nenek yg jaga juga ikut cakap ibu babah. Tk de masalah. Punca mak jaga anak akak sbb sebelum tu mak mmg jaga ank jiran mcm nurseri la. So bila ada cucu mak tk jaga ank jiran tp jaga cucu sendiri. Sya mcm cida gak bg duit belanja dapur dan poket money tuk mak belanja sbb mak mmg tk keje. Balik keje mmg anak akak urus. Mak rehat. Wekend pun mcm tu. Alhamdulillah semua nya tk de masalah. Bila anak2 dh besar derang pulak tlg akak jaga atok dn nenek hingga akhir hayat mak abah. Akak bsyukur dpt jaga mak abah til akhir hayat mereka. Dlm bab ni kami saling bantu mbantu. Mak abah akan rasa sunyi bila kami balik kampung suami akak. Bukan semua isu nenek jaga cucu diperhambakan. Bergantung kpd keadaan. Maaf cida...panjang lak cerita akak ni

Puan Noor Fateha said...

Assalamualaikum sis,

Sy pun ade tgk juga petikan tu, i personally think yang Dr Fazilah Kamsah maksudkan tu pada anak2 yg dengan sengaja menyusahkan mak bapak dia utk jaga cucu..

Contoh byk even dpn mata sy sendiri...bkn niat nak memburukkan...tp tok yg menjaga cucu2 yg ramai ni smpaikan xde masa utk diri sendiri...
mak sy awal2 dah cakap dia x larat nak jaga2 cucu sbb dia dah tua dan nak rehat..

but in the other hand, if mak bapak yg rela utk jaga maybe sbb sygkan cucu ke, xde mslh pun...depends on the person....

Wallahualam sekadar berkongsi pendapat...

jejak

free counters