kawan2 blogger ku (

Wednesday, June 3, 2015

dedikasi buat pengasuh naufal

assalam...

dh lama tak mengarang dlm blog kelam malam ni...
dan jgn terkejut pd follower blog ni, jika dedulu anda folo sbb resepi, tp skang yg byknya citer pasal naufal..huhuhuh..

sebabnya, dulu cikcida update apa yg cikcida masak, skang kerapnya mak yg masak, atau cikcida beli je..
takkan nk update resepi yg kita beli..no..no...

sebenarnya seminggu dua ni, hati cikcida tak keruan..memikirkan naufal dlm jagaan pengasuh...
bg ibu2 lain, mgkin dh biasa...dan semua berjalan lancar...

cikcida pula, mgkin ada yg dh tahu, tp saja nk bgtau, bila 7 tahun kita nantikan kelahiran seorg anak, bila dh ada ni, cikcida menjadi sgt cerewet utk apa2 je berkaitan dia...
tp, semua ibu pastinya rasa benda yg sama...tp apa yg cikcida tulis ni adalah apa yg cikcida rasa dan alami...

seperti yg dijanji oleh maktok, dia akan jaga naufal selama setahun... dan tempohnya telah berakhir...
selama ni, sepanjang di opis, cikcida tenang je ...sbb tahu naufal berada dlm jagaan org yg sygkan dia.. kalo tak, tak kan maktok sanggup tinggalkan kehidupannya di kedah selama setahun lebih, demi naufal...mungkin ada yg kata, maktok xde suami (abah dh meninggal)..so, senang la 
tp bg cikcida, pengorbanan tetap pengorbanan... dia ada rumah, ada anak..ada sedara mara di sana...

so, mula la survey mencari pengasuh utk naufal...

pengasuh pertama, 

dlm sesi lawatan pertama, cikcida n maktok terus setuju nak hantar sini...
pengasuh nampak peramah ...ibu kpd seorg anak...rumah sgt2 bersih..naufal panggil mama Teha
tp...sedihnya bertahan x sampai 2 jam, Teha kol sbb naufal menangis non stop
mungkin dia risaukan keadaan naufal menjadi lebih teruk
so, bergegas la cikcida blk ambik dia, dan antar pd mak tok...dan berlari semula ke opis (gigih sgt ke berlari?? ke naik keta?..hihihi)
oh ye...maktok belum blk kedah...nk standy sebulan 2 sampai jumpa pengasuh yg sesuai...
lepas ambik naufal, esoknya mmg x hantar dah...sbb naufal xsihat
mama Teha pun mcm x berani nk terima kot...huhuhu...
naufal terus selsema seminggu n demam2...
sbb nangis lama sgt kot...kesian sgt2.. n rasa bersalah pd dia...
cikcida paham, bukan senang nak handlekan anak org...tambah2 bukan jaga dr beby...naufal dh setahun...silap mama, sbb hari pertama hantar, mama trus blah camtu je...terkejut agaknya dia...


masa ni cikcida baru sampai n naufal baru berhenti nangis...
nampak mata pejam tp dia x tdo
tersedu2....
bila cikcida angkat dia dr buai tu, dia peluk kuat sgt...sedih sgt masa tu
thanx mama Teha sbb jagakan naufal wpun x lama....
sempat juga mama teha susukan dan mandikan naufal
cikcida tetap kenang jasa Teha...


pengasuh kedua

hantar depan rumah je...dia mmg pengasuh...dh jaga 3-4 org
sblm ni, dia xnak naufal sbb takut x leh handle...
tp sbb dia tahu cikcida tgh survey2 taska, dia cuba2 juga ambik naufal..
dlm 3-4 hari dok rumah mummy Fida, naufal ok je...
lgpun dh biasa tgk hampir setiap hari...
nangis skit2 tp masih leh dipujuk...
keseluruhan ok..tp...naufal x nak susu
bila xnak botol susu, susahla nk tdo...pengasuh lak x berapa sihat
dah tu, nk bg mandi pun agak susah katanya...ye la..budak kan ada yg takut air
dushhhh..lg sekali, pengasuh surrender...
kembali pd maktok


pic ni mummy fida yg wasap...
nampak ok kan...tp jodoh x lama ngan mummy fida...
thanx sbb jaga naufal seminggu



sesi mencari pengasuh

lepas dr tu, kehulu ke hilir cikcida survey taska...gi 3 taska yg berhampiran opis, semua penuh..
so, cikcida cuma book je utk thn depan..
masalahnya, thn ni masih ada 1/2 tahun ca ner?

selain tu, ada dlm 4 rumah pengasuh cikcida lawat dgn maktok
itupun lepas cikcida tampal iklan kat rumah...
ada yg kol n sms..
dlm sesi lawatan tu, maktok rejek..huhu... ada yg awal2 cikcida rejek sbb lom hantar dh byk tanya
''meragam tak budaknya''....''tdo tak budaknya''...nangis tak budaknya''...haishhhh...

pengasuh ketiga

lepas beberapa survey, jumpa la pengasuh naufal yg sekarang...
baya2 maktok..tp muda lg dr maktok...
bahasakan nenek kat naufal...
yg ni maktok x rejek...tp apepun terpulang pd cikcida katanya
nenek ni jaga 3 org kalo x salah + seorg cucu dia...
so, 5 tmasuk naufal (kalo x salah)
hari ni hari ke3 bsama nenek..
so, sepanjang 2 hari lepas, mcm ok je
nangis pagi2 masa antar tu biasalah kan..ngn maktok pun nangis gak tetiap pg
tp nenek kata, jap je...pujuk2 ok la

yg x sedapnya, kata nenek, langsung x leh tinggal...mesti nangis
langsung xnak tinggal ngn org lain...nak nenek je
mcm dh lama lak ngan nenek
padahal baru 2 hari...hihi...
tp kalo nenek ada je depan dia, xde la nangis...dia main elok je
so, cikcida harap, nenek dpt bersabar n bertahan ngn naufal...
semoga naufal bahagia kat umah nenek
hari ni hari ke3...mama kat opis pun x keruan jadinya

buat masa ni, cikcida bekalkan naufal dgn bubur utk mkn pg n tghari
bekalkan juga kek, roti n biskut sbb naufal agak cerewet bab mkn

kalo org lain bekalkan susu, tp cikcida bekalkan milo
tu yg dia nk minum..bg je la...
susu pun bg gak...in case kot2 dia nk bila pengasuh bg...


pic kat rumah nenek xde...tp pic ni cikcida snap lepas ambik naufal hari pertama
trus bawa g playground jap...
nampak mood dia pun ok je...


tawakal

ye la kan..yg kita nak hantar kat org tu anak kita
bukan brg mainan ke apa ke...
anak yg selama ni dimanjakan maktok..
maktok layan ragam dia sehari suntuk.. hanya dia.. 
xde saingan sesapa...
maktok layan mkn minum dia ngan sabar
layan ragam dia yg kekadang nk suruh dukung je sehari
maktok dodoikan tdonya...dan xbuat apa2 selagi naufal x tdo...
bukan takat cikcida, maktok pun turut rasa hal yg sama
susah nak lepaskan naufal pd org lain
sbb naufal ada masalah tersendiri yg buatkan kami rasa mcm ni...
dia rejek habis susu n botol susu...so, nk jaga dia x semudah kanak2 lain yg bgantung pd susu utk tdo atau kehausan...kisah dh setahun, dh mcm2 cara...dh daptkan nasihat doktor n misi....
so kami kena terima...xnak terlalu memaksa..asalkan dia mahu mkn benda lain
tp pengasuh mcm pelik le kan bila bg susu dia x nak

tp tawakal n redha
cikcida kuatkan hati...atau lebih tepat keringkan hati...
doa sentiasa mengiringi naufal...
mama harap naufal pandai jaga diri kat rumah org...
minggu minggu ni agak kritikal buat naufal...mama faham sayang
mama turut dpt rasa...
sakitnya tuh mmg di sini...huhu


naufal ngn maktok


kalo ada ibu2 yg terbaca entry ni, harap leh kongsi2 ngn cikcida...pengalaman anda bersama pengasuh
kurangnya leh cikcida jadikan panduan..tp kalo ada yg mengerikan, simpan dulu la...takut plak kang trus cikcida takut ngn pengasuh...hahahhaha..(hahahha...apela...jap suruh citer...jap xbg citer... :-P )
thanx in advance...

apepun, bukan senang nak jadi pengasuh...nk jaga anak org yg kita x biasa
kalo cikcida sendiri pun xdpt buat kot...
moga mama2..n mummy pengasuh sentiasa dikurniakan kesabaran utk terus menjaga anak2..
anggaplah mereka seperti anak sendiri...


14 comments:

Zana said...

zana xde pengalaman hntr ke pengasuh sbb anak pun belum ada.. tp zana faham nape cikcida risau sangat.. yerlah, susah nak dpt then kena pulak hntr ke pengasuh.. tambah lagi hntr lepas umur dh setahun.. so mmg rumit cikit nak bagi naufal sesuaikan diri tu..

insyaAllah semoga semuanya baik2 selalu..

http://adieyza.blogspot.com/

Yaya Azura said...

Alhamdulillah naufal serasi dengan nenek..

kalau kena kat yaya pun kena hati kering jugak gamaknya..
tp syukurlah tok ma nak menjaga.. umur 4 tahun hantar tadika..

intandayani said...

Sebagai mak mesti kita akan risau bila anak kita tak serasi dgn pengasuh..setiap ari jemput anak dr pengasuh kt presint 9 tu mesti belek2 anak.Alhamdulillah dpt pengasuh yg sgt penyayang.

norhidana miswan said...

mak mana tak risau kn anaknyer....

mcm kes dana lak aiyan dr bby adik yg jaga, sampai dia umur 3thn... lps dia operate jantung baru decide nk antar taska kt opis nih... mule2 mmg agak ssh... hari ke2 n ke3 dia nngis je setengah hari dh amik... pstu asik demam selsema n batuk je... tiap minggu msti demam... msk bln ke 3 ke 4 baru ok... skrg mcm dh makin ok lah...

Mar Mansor said...

inilah yang dilalui seorang ibu yang berkerja saban hari..hari-hari risaukan anak walaupun pengasuh tu memang sangat dipercayai..bukan apa, kot tiba-tiba dia dah tak nak jaga lagi ke, sakit ke, terpaksa cari pengasuh lain ke..memang kena amik pusing segala hal

Ibu Lala said...

Aduhai. Mmg pening bab anak ni. Anak akk pun selama ni mak yg jaga sejak dorang lahir. Akk ada 3 anak. Umo mak skrg dah 63. Rasa cam nak.cari maid jugak utk buat keje keje rumah dan urus anak anak. Tp masalahnya bukan senang nak cari maid ni kan.

Delores Hope said...

Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

Anonymous said...

Cikcida...sama la dgn anak kami...bru nak hantar pengasuh...selama ni nenek die da jaga setahun sebulan...xtau la cmne nnti...mohon pengasuh bersabar la nak jaga anak kami...lagi satu...masuk je setahun sebulan xmo da susu fm...tpi kalo bgi milo die nak...bile kami blek kje bru nak ngempeng...xper ker cikcida bagi anak setahun lebih minum milo bile die xmo susu fm??

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Putri said...

thank u cikida..saya pun bakal hadapi apa yg cikida hadapi.bt masa sekarang ank2 saya tinggal dgn opah dan atok.tp ikut perjanjian sampai babah dapat posting semenanjung...then kami kena ikut tinggal dgn babah.sekarang ni hati saya senang bila kerja...tp x tau la mcmana bila hantar ank2 ke taska/pengasuh.mau x keruan jd nya....

aku la... said...

humm sabola je cik cida.memang kena hati kering..doa sentiasa anak kita x meragam..masa hantar taska anak kedua tu dah 8 bulan sebelum tu pengasuh jaga tapi sbb pindah rumah terpaksa hantar taska..dekat sebulan jugakla kena dengar rintihan cikgu..kata dia x nak menyusu dengan botol tu okey ai beli botol lain padahal rumah pengasuh pakai botol tu jugak, kata cikgu kalau botol tommy tipee dia nak..sebelum ni anakku..hadoii yang mahal gitu ko request..ok lah kuikutkan..demi nak memudahkan cikgu..pastu selalu demam..mungkin belum serasi..n maknya terpaksa selalu ambik cuti terkejut bila cikgu call kata dia demam, nangis, x nak tidur(sebab dah biasa tidur buai. taska xde buai) tapi selepas sebulan lebih dia makinok and sekarang dah happy xde nangis2 bila hantar n ambil. so keringkan hati dan sentiasa bersedia untuk cuti terkejut.hehehhehe

Alin Marlini said...

Tahniah cida atas kelahiran naufal....lama x jengok blog ini...

Mungkin naufal dah biasa ngan maktok...tu psl dia rasa lain dgn org lain. Lagipun dia dah kenal org. Kena cari pengasuh yg betul2 ikhlas jaga budak sb kalau dia menangis ke atleast kalau pngasuh pandai pujuk...mst lama2 naufal ok tu....

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

JUNAIDI said...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

jejak

free counters