kawan2 blogger ku (

Thursday, August 26, 2010

biskut almond london



salam... adoiii...ralit dok celup coklat almond london, x pasan jam dh hampir ke2 pagi... tp tetap nk update gak sbb nti ada lg n3 lain yg nk update..berbaris ye...tunggu turn..huhuhu biskut almond london ni skang dh jd kuih wajib ada lak kt mana2 umah aku mula wat biskut ni 3 thn lepas masa tu dok mencari2 resepi yg sesuai....dok edit mana2 respei tokok tambah so, sampai skang aku guna resepi yg sama.... tp kali ni pasan tak, kaler coklatnya agak pudar sbb aku tersilap beli coklat patutnya beli dark coklat, tp terbeli milk coklat tp rasanya x terjejas langsung malah lg lemak...



biskut almond london

250 g butter- aku guna scs
120 g gulapasir- (kisar sampai halus)
 350 gm tepung biskut (red rose) + extra 50 gram
1 biji kuning telur
 1 sudu teh esen  vanila
100 gram serbuk badam
badam biji (adunan ni dpt dlm 150 biji, so agak2 je la jumlah badam tu)
1 sudu teh emplex

bahan lain :


5oo g coklat masakan-aku guna kc candy
2 sudu besar minyak / cocoa butter
badam cincang secukupnya- bakar dulu bg rangup
cup kertas secukupnya (dlm 100 lebih)

cara:

bakar badam dlm oven selama 15 mnt..guna suhu rendah, kite guna 150 darjah, tp guna api atas bwh
selang 2 3 mnt, buka dah alih2kan kedudukan- jgn bertindih
(jgn hanguskan) pastu sejukkan..
pastu pandai2 la rasa, kalo x berapa rangup, tambah masa lagi..(aku rasa ada la dlm semangkuk kecil, sampai haus tekak)
biasanya, badam ni akan merekah bila dh masak..
tp badam ni akan lebih rangup bila dh sejuk..dan jgn biar terdedah
yg badam cincang tu pun bakar gak dlm 7 mnt..
(leh nampak kaler dia jd perang skit (jgn hangus lak)


pukul mentega bersama gula hingga sebati..x yah lama sgt, cukup utk sebatikan je
masukkan telo, pukul lagi
kemudian masukkan serbuk badam + emplex, gaul sebati..
masukkan tepung (350g)
kalau masih lembik, tambah 50 g tepung lg sedikit2 sampai adunan x melekat kt jari
adunan x boleh keras sgt..nti susah nk bentukkan
pastu leh la letakkan badam kat tgh2..balut cam biasa la
jgn besar sgt, cukup utk salutkan badam je sbb nti dia mengembang
bakar pd suhu 160 darjah selama 20 mnt guna api atas bawah (ikut oven masing2)

pastu biar sejuk dulu...
kalo leh rehatkan semalaman
isikan dlm paper cup, guna sudu kecil, sudukan coklat cair dgn cermat dan cepat
pastu tabur ngan badam cincang...
sejukkan sampai coklat beku...
dlm masa 1/2 jam, coklat dh elok je beku semua (tp x pasti la kalau coklat brand lain) 

cara nk cairkan coklat:

patah2kan coklat masuk dlm piuk kecil
didihkan air dlm piuk besar
bila air mendidih, letakkan piuk kecil yg ada coklat td ke dalam piuk air didih tu
jgn terkena setitis pun air, nti lambat beku sbb coklat merajuk
bila coklat dh cair semua, masukkan minyak, ni tujuan nk kilatkan coklat tu bila dh beku...



masa bakar, biar bontot biskut tu coklat gelap skit
tp bukan hangus tau
sbb biskut akan lebih rangup n x mudah lemau


ok...aku dh ngantuk gilos ni...nk pi tdo sambil pikir nk masak apa sahur ni (ishh..tinggal bapa jam je lg ni)

4 comments:

::Azura Rahman:: said...

wahhhhhhhhhh.. serius nmpk sedap ngat almond london tu nuanza..insya-Allah zura nk cuba nnti... thanks ye..

oshien said...

ok......rase cam nak try....

Taqiah Aziz said...

bestnye...
ntk izin nk try ye...

IZZETA162 said...

minta kongsi resepi yer....tq

jejak

free counters