kawan2 blogger ku (

Tuesday, October 26, 2010

camana nk kurus??

salam...


entry kali ni aku nk citer serba sikit pasal atkins sbb nampaknya ramai berminat pasal atkins ni lately ni..
aku bukanlah pakar diet ni, cuma aku boleh citer serba sikit pasal atkins ni sbb aku penahy mengamalkan selama beberapa bulan


utk info yg lebih lengkap.leh la try google ye...
kat sini, aku just rumuskan secara ringkas ikut gaya bhs aku la ye..
kalau nk guna bhs formal, baik aku copy paste je bulat2 dr mana2 web


apa itu atkins:

- diet yg diperkenalkan oleh dr atkins
-diet low karbohidrat n gula
-terbahagi pd beberapa fasa- fasa yg paling penting ialah fasa induction (selama 2 minggu awal)

siapa yg boleh / kena join atkins:

-dh tentu la org yg nk kurus-huhuhu
-yg dh abis beratus2 beli mcm2 pil
-yg seksakan diri sendiri menahan nafsu tgk lauk pauk yg sedap2

bagaimana ia berfungsi:

- mudah je..bila x ambik karbo n gula- bdn akan guna lemak2 yg tersimpan sekian lama sbg tenaga. bayangkan setiap hari kita ambik carbo n gula. bergerak lak agak pasif.. apa akan jd ngan carbo n gula? yup..mmg ia akan jd tenaga..tp cuma guna skit je..yg lain tersimpan...apa akan jd lak ngan lemak yg sekian lama bertapa tu??
- so..apabila bdn kekurangan carbo n gula, secara x langsung, ia akan guna lemak2 korang yg tersimpan tu..

bila nampak kesan:

-utk diri aku, seminggu beratkins, berat aku turun 2 kg..
-setiap org lain2 tahapnya ok...
-timbang secara konsisten- n enjoy dgn setiap penurunan wpun just turun dlm gram
(ishh..kalau turun 250= sebuku butter tau!)

apa yg boleh dimakan/ dan x boleh dimakan:

- yg x boleh makan- karbohidrat n gula
-jgn risau..bukan x leh mkn langsung tp jgn lebih 20 g sehari..
-jd, kena la kaji apa itu karbohidrat- nasi, kentang, roti, kuih muih n apa2 je bahan berasas tepung
-gula- apa saja yg manis2- TERMASUK buah!

-yg boleh makan- huh..yg ni best- mcm2 leh mkn sebenarnya
- semua jenis lauk pauk x kira le masak apa- TP sotong agak tinggi karbo, yg lelain ok je
- segala bagai jenis sayur hijau- elakkan yg jenis berubi
cth menu aku: pagi: 2 biji scramble egg + salas sayur ATAU 2 biji telo rebus + mayonis + salad
tghari: ayam goreng + semangkuk bayam tumis ATAU 2 ekor ikan selayang goreng cili + semangkuk sup sayur
mkn mlm: lebih kurang bfast n lunch
air lak minum air kosong atau teh hijau TANPA gula

bagi aku, jgn tertekan dgn apa yg kita x boleh mkn..tp enjoy ngan apa yg kita boleh mkn...

13 comments:

NuRuLiZzATi kHaLiD said...

hahah!!!wow..petua diet..nak itot!!!hee~
tp kalau kat hostel, kdg2, memang da kte nafsu, ta bley gak nak control..pe2 pon,,nak try jugak..hee~

Kak Rose said...

kak rose pun penah try... 32 days for 6kg... tp pas raya belasah sakan dah naik balik 2 kg... camner nak ilangkan nih?

mien said...

bestnye. skrg berat mien 56kg nak turun 50 kebawah. waaa. tapi seksa yg amat. nk try la cara ni plak. tp mcm xcaye je bley kurus. hehe. mkn mcm2, tp bley trn berat? cmne tuh.. hehe

Tomato Gurl's Life said...

berat ciktom 47kg nak turun 45kg..tp eh pesal xleh minum air kosong???bukan ke biasa tips ckp bagus minum air kosong??

emymilia said...

berminat nak ikut....:))

nkara said...

aku berminat la dgn diet atkins ko ni...mula2 rasa camne ek? tak ke rasa nak makan nasik?ada emel tak?nak mintak info lagi..huhu

Mawar Merah said...

Diet Atkins ni mcm diet SD2 kan? Dia larang kita makan karbo n gula, tp benarkan kita makan protein. I tried SD2, but ada side effect pada body la plak. Jd penyakit len la plak. So, skrg da quit SD2 n da stop diet coz hubby suh pregnant dlu la plak. Tension. =(

chentamiera said...

wow...nk try la..bdn makin naik ni..huhu

Nadia arRumaisha said...

akak....mohon share di blog saye ya... saye letak link akak sebagai referal...sangat bermanfaat sebab saye dah lame tau nak turunkan berat badan ni....

zaL_cdpx said...

wa xlh r cmnie.. parent wa xkasi wa xmkn sgt.. wa dh try xmkn nsik tp xkurus2...tensenn

cikhati said...

hati2...jgn tak ambil carb/nasi terus..klu byk sgt intake protein could lead to kidney failure..watpe kurus skrg klu di kemudian hari sakit..

ini blog -nuanza- said...

cik hati..sbb tu ada tempoh induction 2 minggu...pas 2 week, ambil karbo secara skit2..
bukan soh x mkn carbo sampai 5 thn

p/s: sila baca bab demi bab..n sila fahami atkins diet...nota disini hanya pengalaman tuan punya blog...

ComeyBelako said...

wah...cb sungguh jatuh cinta dengan cara penyamapain diet ini. hehehe. harus kucoba ;)

jejak

free counters