kawan2 blogger ku (

Tuesday, October 26, 2010

hari2 diet, tahan lapar, tp x kurus gak!!!

salam...

ok..aku nk samb lagi pasal diet atkins dan kali ni aku nk fokus pasal pemakanan..

(pd yg baru mengikuti blog aku ni, dimaklumkan ini bukan la blog diet ye...sekadar berkongsi sedikit pengalaman yg x seberapa)

apa2 diet pun, yg paling penting adalah fokus dan disiplin
mcm tu jugak ngan diet atkins..
disiplin amat penting
tambah2 semasa berada di peringkat induction (permulaan) semasa 2 minggu...

aku nk ulang blk bab 1- apa yg x leh dimakan- secara detail

i) karbohidrat- bukan setakat nasi, tp apa jua bentuk karbohidrat
cth: -
-kentang dan produk makanan berasaskan ubi
- kuih muih dan semua makanan berasaskan tepung
-roti, wpun roti gandum penuh-2 keping roti mengandungi 28.1 carbo (ingat ye limit hanya 20 g)
-buah2an- sebiji epal hijau= 21 g! = 1/2 pinggan nasi!



ii) gula- semua jenis minuman manis, madu, jus, dan buah2an

apa lak yg leh mkn cam tu? dh semua x leh makan...
jgn risau..malaysia nk kan byk makanan..eheheh

i) hampir semua jenis lauk selamat dimakan dlm diet atkins- ayam 0-0.5..so..jom mkn ayam
-daging-pun x dak masalah kalau nk mkn tp berpada (masih paras selamat)
-ikan- selamat
-seafood- sotong agak tinggi karbo, yg lelain x de masalah

ii) semua jenis sayuran hijau- selamat dimakan

iii) keju-selamat dimakan secara berpada- 1-2 keping sehari

butter- 1tsp= 0 carbo

mayonis 1 tsp= 0.1 g (elakkan sos thousand island sbb agak tinggi carbo)

telo=0.6 g sebiji- selamat dimakan setiap hari- jgn risau dgn kadar kolestrol- sblm atkins, kolestrol aku di paras 5- pas atkins selama sebulan- melantak 2 biji telo setiap hari, kolestrol turun ke paras 4

byk sgt nk citer..

tgk sendiri la pada jadual ni ok..


jadi, bfast aku setiap hari adalah homemade ok..
kena la rajin-huhuhu

cth 1- 2 biji telo- wat scramble
sedikit hirisan timun, tomato dan 2-3 helai salad- gaul ngan mayonis
1 gelas air suam

cth 2- 2 biji telo rebus- lecek + mayonis + salad + timun

cth3- 2 biji telo + 1 ketul ikan sadin(yg dlm tin ayam brand tu)- (telo + sadin-pukul dan goreng wat dadar.


utk mkn tghari- yg ni bgantung gak pd apa yg dijual kat kafe sbb aku keje

cth 1: 1 ketul ayam goreng
1 senduk sayur bayam tumis

cth2: 1 ekor ikan cencaru bakar saiz besar punyerr!!
1 senduk sawi goreng

cth 3: 1 ekor ikan talapia goreng cili
1 senduk sayur kailan ikan masin

cth 4: 1 mangkuk tomyam campur

cth 5: 1 mangkuk sup ayam (tanpa kentang)

makan mlm lak hampir sama ngan mkn tghari. menu yg aku biasa wat:

cth 1: sup telo + sedikit kubis

cth 2: telo bungkus (resepi ada pd link menu atkins..ahaksss)

cth 3: 3 ekor ikan selayang-haaa..ambik ko! sekali mkn 3 ekor
apa2 jenis sayur


ok..huh..penat lak citer pasal makan ni..eheheheh
nti rajin aku samb lagi dlm bab 3 ok..

3 comments:

mamawana said...

Salam...

Camner nak kurus? Tak nak kurus sebenarnya. Nak rampingkan pinggang dan nak ringankan badan. Makan nasi sekali sehari. Ok tak tu? Ihiiikkksss..

ieda said...

waaaaaaaaaaaaaa manyak bagus dik .. ehheha tkasih banyak2 ...

akak dah link kan punn menu atkins tuu .. skrg tgh tegas kan diri buat .. setakat nie dah berjaya satu hari heheheh

dik akak amik karipap kentang satu jer sehari ok ker ??

kalau samosa pulak mcm mana ?? ok tak ehheh

bintanghati said...

erm...best gak diet ni.....betul ye cik nuansa ikut sume pemakanan tu?....huhuhu...nk kene rajin la ni...nk bgn pg pun cam hampeh jek rs...inikan nk bli sume ni kan....ye laa,duk bujang...klu ari kje leh je nk tahan..tp klu dah blk umh mak,rs x smpi ati xnk mkn sume yg mak msk..........hehehe..
sasaran sy skang ni 10kg....dr berat skang 60kg....dlu mmg berat 50kg...nasihat en nuansa...

jejak

free counters