kawan2 blogger ku (

Thursday, October 28, 2010

menu masakan kampung tetap dihati...

salam...

curik masa update n3 jap..sambil masak >>> wah..terer kan aku!
ekekekkeke...
ni menu semalam..

masa singgah kedai semalam, tetiba buntu..x tau nk beli apa, nk masak apa
pastu mata ternampak sebungkus nangka muda..
erm ..lama gak x masak gulai nangka...
gulai nangka ni adalah feveret en garpil...

masakan2 kampung mcm ni tetap jd pembuka selera walau kat mana pun kita...
sib baik gak la bahan2 ulam kampung ni x susah nk dpt kat kota batu ni...
pilih sajaaaaa!!

wat versi utara..tumis darat...



gulai nangka- tumis darat

1/2 kg nangka- potong n rebus sampai empuk
1 bungkus kecil rempah- aku guna rempah ayam adabi
1 biji bwg besar-tumbuk
2 ulas bwg putih- tumbuk
1 sudu udang kering- tumbuk
1 biji cili merah
1 keping asam gelugur
1/2 cawan santan pekat- aku guna 1/2 kotak santan segera
sedikit ikan bilis- leh ganti ngan ayam, daging, perut, udang

bahan tumis:

3-4 biji bwg merah-hiris
2 ulas bwg putih- hiris
daun kari

cara:

satukan rempah dan semua bahan tumbuk- masukkan dlm periuk, masukkan 1 cawan air, rebus dgn api yg kecil- sampai mendidih dan rempah masak
bila dh ok, tambah lg 1 mug air, masukkan nangka yg telah direbus td, masukkan ikan bilis, asam keping, cili merah, masukkan santan (agak2 kuahnya, kalau x cukup tambah lagi)
biarkan mendidih- perasakan dgn garam. tutup api

dlm kuali berasingan, tumis bahan tumis sampai wangi dan agak garing
curahkan ke dalam periuk td (sekali ngan minyaknya)
pastu terus tutup ngan tudung periuk- (nk mkn baru bukak n kacau, bau wangi 1 blok..keh..keh..)

1 comment:

Nasir said...

x reti masak tepung gandum n tepung jagung pun x tau,,huhuhu :(
Kisah Akak Tudung Seksi

jejak

free counters