kawan2 blogger ku (

Wednesday, November 3, 2010

jom makan muffin

salam...

ape kabar? ada baik ka...tadak baik ka?
apepun..wat2 la baik yo..eheheheh

meh..kita mkn mufin ari ni.
aku suka bebenor wat mufin..sbb very de senang
kacau mcm wat jejemput je..pastu bakar..
yummyyyy..

semalam masa mengintai kat umah izah muffin lover, tergoda ngan muffin oren yg dia wat..
aku pun ape lagi..memuffin gak la semalam...
start wat dh lewat..dlm kul 10.30 mlm..tp kul 11 dh siap..huhuhu..

tekstur best..ala2 kek..tp x la segebu kek..dh nama pun muffin kan..
rasa pun ok..manis dh ok la bg aku...
kalau sape yg suka manis, leh la tambah lg 1/4 cwn kot
tp aku x berniat nk tambah gula..sbb dh rasa sesuai ngan tekak aku




resepinya aku copy dr blog izan je la ye

ORANGES MUFFINS

Bahannya:

2 cawan tepung
2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula halus
1 sudu besar parutan kulit oren- x boh
1/2 cawan butter (dicairkan)- aku guna minyak jagung
2/3 cawan jus oren -saya perah dari buah oren- aku guna oren twister
1 1/2 sudu besar oren sunquick -saya tambah
2 biji telur
1/2 cawan kacang walnut - saya tak letak- aku pun

topping : aku x letak..just tabur manik2 kt atasnya
1 sudu besar butter cair
1/4 cawan gula perang
1/2 sudu teh ground cinnamon

Caranya:

Campurkan tepung, baking powder, soda dan garam, kemudian ayakkan ke dalam mangkuk yang besar. Masukkan pula gula halus dan parutan limau. Kacau sebati
Satukan jus oren, butter cair, oren sunquick dan telur. Kacau sebati dan tuang ke dalam mangkuk tepung tadi.
Gaul semuanya supaya bersatu, tapi jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya sebati.
Masukkan ke dalam muffin try.
Untuk topping, gaul rata butter, gula perang dan cinnamon. Kemudian taburkan di atas muffin tadi.
Bakar muffin pada suhu 175 / 180 C selama 20-25 minit.



10 comments:

izahdaut said...

wah..comel2 ada manik gitu..eh gune twister pun sedap wangi jugak ye...lagi senang kan kalau time tak de buah oren fresh...gebukan? ye la..kalau kategori muffin tu kire gebu la kan..manis dia pun sedap dah

nuanza said...

re to izah:

kt umah x dak buah oren..tp nk buat jugak2..beli twister je la kt kedai bwh...cuma x de la parutan kulit tu..
pastu bila tambah lak sunquick..mmg wangi je bau oren

mengenaldiri said...

salam..
kite nak amik resepi ni leh ye..
:)

nuanza said...

re to: mengenal diri

sila2..kite pun copy paste dr org lain gak..ehehehhe

diana said...

saya lak suka buat tapi tak suka makan..
heheh..

Cik Liz a.k.a Leza said...

waaaa sedapppnyaaaa

Nur Qistina said...

wah! muffin pulak..sedapnya cicah ngan air teh panas2...

wah...sangat menggoda..oh..oh..ni yang balik umah nak buat juga..yuhuu..=)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

bestnyer...rumah kina x de oven la..kalau ada dah lama nak buat. adesss...

mintak siket muffin leh? hehehehe

misyamissyou said...

hoho! sedap la..nak buat xde oven lak..huhuu ni yg nak balik ni.. T_T

K'Nur Kasih said...

salam..k'nur nk mntk izin nk amik resepi mufin ni ye..tq

jejak

free counters