kawan2 blogger ku (

Wednesday, March 16, 2011

cerita dr dapur rumah aku

as'salam...


mcm mana cuaca kt tempat korang ari ni...
kt sini, pg2 td dh ujan yg sgt lebat
skang ni (kul 10 pg) cuaca dh cerah
matahari dh kuar....


tp aku..cuaca aku yg masih x betul...
selsema ni buat kepala aku makin berat je...
mc lak dpt sehari..(semalam je)
aku rasa, kalau aku g opis ari ni, x jd keje ape gak..
dgn ekon yg sejuk gedi...
so, aku ambik EL je ari ni...


tp bila bdn x sedap, nk rehat pun rasa x sedap gak..
semua serba x kena
alih2 buka blog...huhuhuhu


byg lg pic2 yg aku snap terkubur je dlm kamera tu...
so, n3 yg ni, berbalik pada topik makan2 yoo...
2 menu ni adalah pd hari yg berbeza...
aku masuk je sekali sbb nk cepatkan skit perjalanan pic2 yg lain yg masih berderet tu...



ikan kerisi ni agak besar...
biasa ikan ni aku x suka masak kuah2..mmg suka goreng je...
n kali ni tambah cili kt atasnya....
laju je kalau mkn gini..x payah kuah2 dah...
nk buat pun senang

bahan:


1 ekor ikan kerisi saiz besar- goreng garing- ketepikan..


bahan kisar:


4 biji cili merah
6-10 biji cili api- ikut la tahap kepedasan memasing
1 biji bwg besar
sedikit belacan


(aku kisar guna blender kering (yg kecik tu)
so, x yah letak air)
         pastu jgn blend hancur sgt.. 


tumis bahan kisar sampai naik bau
tambah garam dan air asam jawa secukup rasa..
pastu letak je atas ikan tu..(tapok2 gitu)


perut ni lak antara feveret aku...
buat la masak apepun, gerenti jalannnnnn
kali ni aku wat masak lemak cili api....
memula ingat nk campur ngan jantung pisang, tp sampai sudah cr jantungnya x de...
biasa la kan, kalau mencari mmg x de...
sudahnya aku letak kentang...huhuhuhu
lantak le kan, dh aku yg masak
suka ati aku je la nk taruh ape....

citer bab perut ni, aku rasa dh lain dr yg dulu
dulu kalau nk masak perut, kena rebus betul2, kalo tak liat
skang ni, just main celur je, sbb kalau aku rebus, gerenti perut ni jd lembik..
aku rasa sbb diorg dh rebus dulu kot perut tu sblm dijual ..(aku agak je..)

ni resepi mama....

bahan:

semangkuk perut yg sudah dicelur dan dihiris
1 cawan santan / 1/2 cawan santan kotak + 1/2 cwn air
1 biji kentang
1 btg serai
1 helai daun kunyit
1 keping asam keping
1 biji tomato- sesaja nk letak bg nampak cantik

bahan kisar:

cili api- agak2 3-4 biji je sbb aku masak skit je ni n x suka pedas sgt
sedikit kunyit idup
1 biji bwg besar
1/2 cawan air

(kisar semua bahan sampai halus)

masukkan bahan kisar dlm periuk, didihkan ngan kentang sampai empuk
pastu masukkan santan dan perut
titikkan serai dan racik2 daun kunyit- masuk sekali dlm periuk
tambah garam dan asam keping...
last, masuk tomato dan tutup api
(kalau x cukup kuning, tambah je serbuk kunyit)

3 comments:

sarah mohamad said...

cam sedap je. teringat kat mak dekat kampung. sobs3.

IeDa said...

membuatkan perutku yg sedia lapar ni semakin lapar..

izahdaut said...

wahhh..
semua2 sedap..tetibe lapo neh

jejak

free counters