kawan2 blogger ku (

Monday, March 28, 2011

siakap senohong gelama ikan duri

as'salam....

deng...deng...deng....
ape itu...itu tandanya irama di palu...
mata sudah ngantuk
mau pergi tdo...
hahahha..pe kes nk tdo kt opis!
aku kalau tdo maunya 4-5 jam...x cukup tdo 4-5 mnt ni..

so, nk melayan mata ngantuk, jom la mengapdate blog
mari menyalahgunakan reta opis...
tp...time rehat boleh kan..kan..

pic seterusnya...huuuuuu (byk dlm simpanan yg lom masuk)

ikan siakap masak berasa2..
hua..hua...ada masam, manis, masin, pedas, payau, errr...
masaknya 2-3 hari lepas dh ni..

jom tengok...




resepi suka ati aku nk campak

1 ekor ikan siakap - digoreng dan letak dlm pinggan
1 biji bwg besar- hiris
sedikit halia- hiris
2 ulas bwg putih-hiris
1 btg serai- ketuk
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
1 biji tomato- cincang
2 helai daun limau purut
2 urat daun bwg
1 biji cili merah / hijau
sedikit gula dan garam
cara:
tumis bahan2 hiris sampai naik bau
masukkan cili kisar dan semua sos + tomato
sebatikan dan masukkan air skit
masukkan semua bahan lain kecuali ikan dan daun bwg
perasakan dengan gula dan garam
(seimbangkan rasa manis, masam dan masin)
akhir sekali masukkan daun bwg dan terus tutup api
curahkan ke atas ikan yg telah digoreng



6 comments:

JaSSNaNi said...

nasib baik dah cakap 2 - 3 hari lepas wat ni.. kalau baru buat je tadi.. nanti sure akak sampai.. nak melahap skali.. ekekeke

ziey said...

cida..yang main campk tu la sedap,,tp jgn terlebih campak dah ler..

mrs Gee :) said...

sedap tuh.. terliur la plak.. dah lama xmkn ikan..

cik ziqa said...

ya sis..mari kita myalahgunakan harta opis..upss..wink3...

WidadCutieyGirlZ StorY said...

sedap tu terasa lapar balik rasenyer :)

Lieynanilaz said...

hujan2 ni dahler lapar.....macam nak terkam jerk skrin nih...

jejak

free counters