kawan2 blogger ku (

Monday, March 28, 2011

durian dh jd serawa, x leh kata apa dah....

As'salam....
selamat hari isnin...
no..no..no...x mo bad monday ok..
senyum2 n ceria selalu (ni nk pesan kt sape ntah, diri sendiri kot)

ingat lg n3 kt bawah pasal durian...ehehehehhe
n3 ni bersambung dr n3 ari tu sebenarnya....
dr 2 biji durian tu ada la tinggal lg 5 ulas yg x abis
so, simpan peti ais...
dan ni la hasilnya...dilebur menjadi serawa durian @ kuah durian
gula merah x dak, aku belasah gula pasir je, tupun letak skit je gula sbg perasa...
di gukan ngan roti jala...

en garpil tanya, nape org panggil roti
sedangkan dia bukan roti pun
so, leh ke aku nk tukar panggil lempeng jala?
sbb dia adik beradik lempeng kan..eheheheh

kali ni aku wat perisa pandan...
kisar air ngan sedikit daun pandan..
bau pun harum skit...
kena la kalau nk cicah serawa durian..
kalau nk cicah kari ayam, x sesuai lak kan perisa pandan...
tp sesungguhnya jalaan aku lom menjadi...
ada jala yg pecah..ada lak yg tebal
ada yg terlebih garing
mcm dlm pic tu ha..semua nampak kecoklatan..huhuhuhu


resepi roti jala versi aku:

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu cair / santan cair- aku guna susu
2 cawan air- guna air ni, kisar 4 helai daun pandan dan tapis
sedikit pewarna hijau
1/2 sudu teh garam
1 biji telur

cara:

selepas tapis air daun pandan, masukkan semua bahan ke dalam blender
kisar sebati
jalakan mengikut citarasa (yg ni x leh nk ajar, kena test try cuba sendiri)



 resepi serawa durian versi suka ati aku gak, aku memilih cara yg paling simple:

5 ulas durian
1 1/2 cawan santan
1-2 sudu besar gula- ikut kemanisan yg sendiri mahu
(kalau ada gula merah lg best)
1 helai daun pandan hiris atau simpul
secubit garam

cara:

masuk semua bahan dlm periuk kecil
didihkan...
biar sampai kuah pekat @ durian dh lerai dr bijinya..
kepekatan kuah ikut suka ati sendiri la
(best kalau pekat2)

5 comments:

kavitha said...

Salam Kak,
First time kat blog kak.Sedapnya roti jala ni.Lama teringin nak buat tapi tak dapat rezekinya.Bookmarked.

Following blog kak...
do visit my blog sometime..
terima kasih

cik nurussalwa said...

serawa.. mkn ngn roti pon sodap..

wah~..
nak balik malaysia..
nak durian..

=(

WidadCutieyGirlZ StorY said...

best nyer durian..sedap222..nak try la..

pondokburuk said...

sedapnya....tapi anak akak tak suka la, mak bapak dia mmg hantu durian, terlior tengok cida pnya serawa tu.

cik ziqa said...

sis...
asek mknn je ni..lapar daa...

jejak

free counters