kawan2 blogger ku (

Friday, April 22, 2011

pisang emas dibawa belayar, pisang berangan lak kena tinggal sbb asyik dok berangan..

as'salam...
pejam celik dh masuk ari jumaat
eh..tipu! pejam celik selama beribu kali gak la....

best kan ari jumaat!!
mcm2 planning dh buat kan utk hari minggu...
kalau x de apa nk buat, leh la dok umah sepahkan  kemas umah..
kalau aku, suka lepak2 sambil baca novel...
atau kerapnya, aku suka wat eksperimen kt dapur je la...

atau jejalan tgk dapur blogger..
best2 semua...
tp skang yg paling kerap, menu berasaskan durian
rata2 blogger masakan mesti ada sesi menggemukkan badan ngan durian..huhu

ok la..kita tinggalkan jap la dunia durian ni
aku nk alih skit, kita cita bab pisang lak ..
pisang mmg senang nk dpt kt malaysia ni kan
x de musim...sentiasa ada di pasaran...
sama mcm durian, mcm2 menu leh buat ngan pisang
jgn katakan buahnya, sampai ke daun, batang, jantungnya pun manusia x bg can...

pengat pisang, lepat pisang, kek pisang, gulai pisang, semua bestkan..
kali ni just nk cite pasal kek pisang je...
sama ja sebenarnya ngan resepi sebelum ni..cuma aku alihkan dr loyang ke cup..
lebih comel n senang nak ngapp..

kek pisang ni bg aku adalah kek yg paling senang nk buat dan nk jadi..
ada setgh kek, senang nk buat, tp susah nk jd..
kek pisang adalah kek pertama aku masa aku baru berjinak2 nk membaking


dari 5 biji pisang, terhasil kek yg harum semerbak baunya...

leh je nk tabur coklat rice atau coklat parut atasnya..
tp kali ni aku pilih hirisan pisang..
nampak lebih 'anggun'
sesapa yg nk bw buah tgn jumpa mak mentua ke, anak mak mentua ke,
atau nk wat mkn2 kt opis, mmg sesuai....
sbb kos murah, cara senang dan nampak hebat! (konon mcm profesional la kan)

tekstur kek ni mmg lembut dan rasa manisnya berpada...
dh sesuai la bg tekak aku

sape yg nk cuba, aku masukkan lg sekali resepinya kat sini..
kali ni aku ubah skit je cara dia berbanding resepi sebelum ni..

5 biji pisang- aku guna pisang berangan
1/4 cawan susu

3 biji telur
1/2 cawan gula pasir- kisar halus
1/2 sudu teh esen pisang

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
(ayak ketiga2 bahan ni)
1/2 cawan minyak

1 biji pisang- hiris nipis utk hiasan
beberapa cup kertas- susun dlm muffin pan

- kisar pisang + susu cair campai halus- ketepikan
(kalo x nak kisar, just lenyekkan sampai hancur pastu campur susu)
- pukul telur, gula dan esen pisang sampai kembang. - aku guna mixer
masukkan minyak dan pisang yg dikisar td-
- masukkan tepung yg telah diayak skit2 sampai abis- mixer masih on- low speed
- dah sebati, sudukan ke dalam paper cup- 3/4 cup
- letak hirisan pisang atasnya
- bakar selama 15-20 minit- suhu 180 darjah celcius- api atas dan bawah 
(sampai permukaannya nampak garing keemasan)



nota: pisang yg dikisar halus menyebabkan kek lebih halus teksturnya berbanding yg dilecek

9 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

pandai betul buat kek ni...awe kalu nak cube tak suka buat kat rumah orang..sbb guna barang orang..pastu kalu buat kat rumah sendiri asyik diperlekehkan jerk..mencik :(

Asyifa said...

huhuhu....nmpak best tu....:)

::nuRuLaDHar:: said...

wah! nmpk sedap..nak rasa sikit bole? hehe

~hujung minggu ni tak best...direct keje! grrrrrr

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

cumelnyer kek pisang dok dlm cawan gitu....
mintak tapau kek pisang setengah dozen yekkk... !!

nur easy said...

mesti bau harum ni..;)

cik ziqa said...

aisehhh..asal bukak belog sis je msti mknn..TERliur sudah ni..

sedap kek pisang ni..post kat kita sis..hehe

laskar pelangi said...

terliurnyaaaa kak!
datang sini mmg asyik lapar plak...hehehe

ïêmå å¢klê§ said...

uishh...
sedap2.....
tapi iema malas buat,..
hihi

razif said...

apa cida buat, rose PASTI ikut.nt tgk kat fizarose ek

jejak

free counters