kawan2 blogger ku (

Thursday, May 5, 2011

korang lefthanded atau righthanded

as'salam..

tetiba terasa nk wat n3 ni sbb kelakar baca cite sorang kwn yg belajar menganyam ketupat dr mak mentua dia..
mak mentua tgn kanan, dia lak tgn kiri...
dh jd terkial2 je dibuatnya..
eheheheheh...

aku dh sah2 la tgn kanan...
tp penah gak la dedulu mcm tingin nk belajar tulis tgn kiri..
kekonon mcm best jd kidal..
tp buruk bebenor tulisan aku..huhuhu
jadilah diri kita kan...

bagi yg kidal, situasi apa yg korang paling benci?
kata kwn aku, dia benci menggunakan gunting...ehehehhe

pic: google

hasil google juga, aku jumpa perkara kt bwh..
kelebihan dan kekurangan org kidal
aishhhh!! kopipes lagi?? alaaa...cuma nk kongsi2 je..

Kelebihan
  1. Mudah dalam menulis bahasa arab, karena bahasa arab di tulis dari kanan ke kiri.
  2. Bisa melakukan 2 pekerjaan sekaligus (menurut hasil penelitian).
  3. Lebih kreatif dan pemikir, sehingga cocok di bidang seni, musik, dan menulis.
  4. Lebih cepat dalam berpikir baik dalam bidang olahraga, permainan komputer dan sebagainya
  5. Memiliki keuntungan lebih di bidang olahraga.Bidang olahraga tersebut seperti Baseball, Tenis,Badminton dan sebagainya.Karena kalo kidal, lawan akan menjadi lebih kesulitan dalam bermain, karena posisi memegang alatnya yang berbeda dari yang lain. Contohnya Bao Chunlai di bidang badminton dan Ted Williams di bidang Baseball. Mereka berdua merupakan orang kidal yang menjadi salah satu pemain terbaik di bidangnya.

Kekurangan
  1. Sulit dalam menggunakan gunting. Selain itu, bila terlalu lama menggunakan gunting, tangan akan terasa sakit.
  2. Tulisan yang di tulis akan terhapus/tercoret apabila dalam menulis kita menggunakan tinta/pulpen cair. Itu terjadi karena, gaya menulis dari kiri ke kanan, sehingga tulisan yang sudah di tulis akan tersentuh oleh tangan yang sedang menulis.
  3. Sulit menemukan barang yang cocok untuk kidal, Karena kebanyakan barang-barang di buat untuk orang yang bertangan kanan.
  4. Menurut hasil penelitian, orang kidal lebih banyak memiliki masalah psikologis karena orang yang kidal kebanyakan menggunakan otak kanan, dan otak kanan tersebut terfokus pada emosi, intuisi, dan pemikiran artistik.
tp bg aku, org2 kidal tetap istimewa...
rata2 kekawan yg aku jumpa, mmg agak kreatif...
tulisan pun dh nampak berseni semacam je...

14 comments:

Mila Ahmad said...

mila left handed xde masalah pOwn!
tulis pkai tgn kiri..pegang pisau kiri kanan bole
mengunting hnya tgn kanan tgn kiri xbole sebb kekok
pegang senduk kiri dan kanan
mkn guna sudu or garpu tgn kanan
maen badmintOn tgn kanan
tapi mila xkreatif sgt melukis xpndai haha..tapi besenyer memg org tgn kiri nie pandai melukis dan sgt kreatif :)

tieykah said...

hahaha.untuk right handed xde ke?

mrs Gee :) said...

cheq kidal.. hehehe.. kenangan yg paling lawak.. arwah mak cam nak give up ajar cheq menjahit.. terkial2 nk gunting kain.. sampai last mencangkung terus atas kain tuh.. nak gunting pny pasal.. kekeke..

nur easy said...

ooo cam tu ke.. eh tapi kita suka tgk org kidal menulis ;)

Madam Sooyaree said...

Saya kidal! Memang kidal betul, dari pakai sudu sampai la ke main badminton. Dulu time sekolah selalu kena sound pasal pakai sudu tangan kiri. Tapi ktia buat bodoh aje, hehe

farez said...

saya pun kidal juga...artikel yg bgus..org kidal mcm sy suka melukis..=)

farez said...
This comment has been removed by the author.
farez said...
This comment has been removed by the author.
CutieIntan said...

saya pun orang kidal gak...satu lagi masalah orang kidal susah nak bagi direction kiri atau kanan yang dipanggil rightsign didorder...semua nak masuk kiri sebab tu bila orang kidal drive ni kalau nak masuk simpang tu kena bagi tangan kat dorang sebagai penunjuk yang tepat

FIRDAUS HUSAIN said...

saya kawan..tp haluan byk kiri..hahaha

ieda said...

akak tangan kanan .. tapi banyak kelebihan org kidal nie kan .. :)

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...

good info..saya pun kidal..hahaha

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

blog-tips-kurus said...

(knp ade 2 delete tu? sibok je!)
saye selalu cuba nak mahirkan tgn kiri, kot2 la terjadi ape-ape kat tgn kanan. susah ooo.. cume bole main badminton & ping-pong je sikit2 guna tgn kiri ni.. :-)

shahrihan said...

hai..sy tangan kanan...
haa..betul tu..memang org kidal ni byk kelebihan dia..pahtu kreatif lak tu...suka tgk tulisan org menulis guna tgn kiri ni..cntik..bulat2 pnjang g2..nk tiru cam tulisan diorg tp xjd..hehe
nice N3.. :)

jejak

free counters