kawan2 blogger ku (

Monday, May 9, 2011

nasi lemak buah bidara, sayang selasih hamba turutkan..

as'salam...
sape nk sambung pantun kt atas...
aku x berapa gemar 2 baris terakhir pantun tu...

ape2 je la kan..

nasik lemak dulu2, org mkn time pg2 je kan...
tp skang, x kira waktu dah, pg ptg siang mlm...
kalau yg rajin 'ngteh' tgh2 mlm, harus gak ada nasik lemak 

semalam siangnya aku cuma mkn megi..
so, bila dh ptg, mmg selera menggebu2 nk kan sesuatu yg melazatkan..
sbb tu la perut x boleh dibiarkan terlalu lapar..
ginilah jadinya...
ketung ketang dlm masa 1/2 jam, siap nasik lemak..
kali ni aku wat ikut cara kak Nani..
nasik lemak mentega..
udah le lemak santan, lemak mentega lak..amboi22..x sedar diri yerr!!
tp mmg la sodappppp..!

pastu just wat sambal bilis n goreng telo mata...
layannnnn...




dh masuk pc baru pasan..
nasi x berapa nampak, nampak sambal je..huhuhu

sesapa nk try, jom la ke blog Kak Nani yg comel dr Puchong..
klik je sini

Kak Nani, nk tumpang letak resepi ye...

Bahan2nya:-

3 Cawan beras (cuci bersih and toskan)
3 Cawan santan cair
2 Sudu butter
1 Ulas bawang besar (tumbuk lumat)
3 Ulas bawang putih (tumbuk lumat)
1 inci halia (tumbuk lumat)
Garam kira2 1 sudu
2 helai daun pandan (simpulkan)
Sedikit lada hitam biji2 tu.. (tak yah tumbuk)
Sedikit halba

Cara2nya:-

-  Cairkan butter dlm periuk nasi
-  Tumis kan bahan2 yang di 'tumbuk lumat' hingga naik bau
-  Masukkan santan kemudian beras and tambah air dan garam secukupnya..
-  Masukkan terus lada hitam, halba dan daun pandan..
-  Pindahkan periuk nasi ke rice cooker and masak sampai masak..


huhaha...amacam? merah memukau tak??
sambal bilis simple mcm org lain gak kot..
apepun, resepi spt dibawah

segenggam ikan bilis- goreng dan ketepikan
sedikit gula, garam dan serbuk perasa

bahan kisar:

segenggam cili kering- rebus dan toskan
1 biji bwg besar
sedikit air asam jawa

hiris:

1 biji bwg besar

kisar 'bahan kisar' sampai halus
guna minyak yg sama masa goreng ikan bilis, tumis bwg hiris
kacau sampai layu, masukkan bahan kisar
masukkan 1/2 sudu besar gula
biarkan hingga cili masak (kecikkan api paling kecil)
bila cili masak dan pecah minyak, masukkan garam dan perasa
kalau nk sambal sedikit cair, tambah air skit (tp jgn bgyk sgt)
bila mendidih, masukkan ikan bilis goreng, kacau sekejap dan rasa sblm tutup api

13 comments:

cikida said...

ya Allah,,sedappp nye tgok pon da taw sedapp..terliurr sudaa...=)

kurus said...

wah sungguh2 menduga iman akak yg sedang berpuasa nie huhuhu

Rinna said...

Hmm..nyum2 nampak cantik sambal bilis tuh.. tgk bahan2 nasi tu pun cam sedap jerk.. :)

LindaRahim said...

duhai menternak lemak...hihi...

terokai seni said...

aiseh silap, lalu time perut lapo ...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

feveret saya memang nasi lemak.. hari2 breakfest nasi lemak pon xpe... paling kurang 2 bungkus sekali makan :)

ziana said...

sodapppppppp!!!!!

Unknown said...

uhh..lapar2x..

Lieyda Sabri said...

wah bestnyeeeeee

Muttallif said...

Nasik Lomak Sentiasa mmmmm...sedap nyer~~~~

hawiz said...

cam sedap laaa

shahrihan said...

wah sedapp nye...terliur la... :)

Anonymous said...

sedapnye tgok nsik lemak tuhh...
dengan sambal die. adehhh meleleh

jejak

free counters