kawan2 blogger ku (

Monday, August 22, 2011

biskut raya lagi....

assalam..

selagi x tiba hari raya, selagi tu la memasing dok tayang kuih raya kan...
tp thn ni aku x berapa nk leh tayang byk2
sbb agak bz ngan tempahan..
tp td sesambil bakar badam n tunggu badam tu sejuk, dan la jugak mencelup snow almong ni dlm coklat
biskutnya dh wat minggu lepas lagi...


kali pertama wat biskut ni...
komen, kalau sempat, aku nk tambah lagi...
maknanya, ok la bg tekak aku...
(aku ni bg je la apepun, sodappp ajaa..)

k la..jom kita tgk serba ringkas cemana nk wat snow almong ni..


ni biskut yg dh siap di bakar...

Bahan A 
250 gm butter- sedap kalo guna SCS
1 biji kuning telur
150 gm gula caster
1 sudu kecil esen kopi

Bahan B
350 -400 gm tepung biskut (red rose)
50 gm serbuk badam
50 gm nestum- kisar halus
1 sudu teh emplex

Pukul bahan A hingga sebati- x perlu lama
satukan serbuk badam, nestum dan emplex- masukkan ke dalam adunan- sebatikan
masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga boleh diuli dan diterap
tambah tepung skit2 kalau adunan masih lembik 
dan x perlu abiskan tepung jika adunan sudah boleh di canai
Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
(boleh juga dibulat2kan kemudian leperkan)
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 160c - 180c selama 20 minit atau sehingga masak
(suhu ikut oven masing2)
(hingga nampak montotnya keperangan)
Sejukkan biskut atas redai
simpan dalam balang 


pas biskut sejuk, boleh la celup dalam coklat
cuma cairkan coklat masakan secara double boil


lepas celop coklat, trus golekkan dgn bread crumb putih


sejukkan atas redai





selamat membaking....

8 comments:

S..U..D..@..I..S said...

uitt sedap kuih ni....nak oder x sempat hehe.....

..::tarabozu::.. said...

i/allah akan mencuba..

ieda said...

kalau tmpt akak nie dia panggil bread crumbs .. sedap2 :))

azryang said...

waaa...nampak sedap la...kalu ada masa nak try la :)

Anna Qawina said...

rajinnya terap kukis nih, kalo akak gentel2 je bulat2..hehe..

Nur Hawa Mohd Zin said...

biskut ni sedap..kalu ada kat rumah orang mmg habis awe kerjakan...hehe

aizamia3 said...

tahun lepas ada order kat office kuih ni tapi tahun ni terlupa daa...

Anonymous said...

Dah lama cari resepi biskut ni...mesti buat utk raya ni..thanks

jejak

free counters