kawan2 blogger ku (

Monday, October 31, 2011

Crazy Choc Cheezy

as'salam...

siapa yg mampu nafikan...
keenakan rasa cheese yg lemak menyayat hati...
siapa yg mampu menolak kemewahan rasa coklat dr kek yg gebu dan lembab
dan siapa yg mampu membutakan mata apabila keduanya digabungkan bersama...

2 hati..dalam 1 jiwa....


dgn hanya 1 suapan...pasti sepotong akan habis tanpa sedar..
lalu kita akan menuduh org sebelah yg abiskan...
atau memarahi roomate yg konon mencuri dlm diam...
mengaku sajalah...

apa..aku sedang melalutkah???
nampaknya terjadi lagi...

hasil intipan dr sang tiramisu yg hebat...terjadilah choc cheezy ni..
bg penggemar kek coklat dan cheese..nah!! anda patut mencubanya...

jom...tgk bagaimana kejadian ini berlaku..

sblm tu...kena tgk apa yg patut ada...


seharusnya sebiji kek coklat
kek ni boleh beli yg dh siap atau buat sendiri..
kalo nk buat sendiri, leh semak resepi kat sini


1 cawan air nescafe
(1 cawan air panas + 1 sudu besar serbuk nescafe- bancuh tanpa gula)


cream cheese yg telah dipotong
500 g cream cheese pukul bersama 80g gula (kisar halus) + 1/2 cawan susu cair
pukul sampai kembang
(gambar kt atas cuma guna 250g cheese...x cukup!!)


bekas utk isi kek
leh guna loyang atau apa2 bekas


hiris kek td...susun dlm bekas secara kemas
jgn ikut mcm aku ...asal boleh je...selekeh!
penuhkan keseluruhan bekas
kalo ada ruang2 yg x tertutup dgn kek, sila isi !

pastu siram kek tu ngan air nescafe td...
lembabkan keseluruhan kek


letak 1/3 dr cream cheese td


sapu rata cheese keseluruh bahagian
sapuan aku nampak agak nipis sbb aku cuma guna 250 g cream cheese
so..kena jimat..
nk best sila guna 500 g cheese ye...
baru nak sapu rasa cam hebat!

lepas step ni, susun lg kek atasnya...
pastu sapu cheese lagi
ulang sampai 3 lapisan...
(jgn lupa siram air nescafe pd setiap lapisan kek)


ini adalah lapisan terakhir (ke3)
kt atasnya tabur ngan serbuk koko

disebabkan kek aku agak dark, so aku pun tabur ngan serbuk coklat dark gak...
simpan dlm peti sejuk semalaman atau seharian..
sekurangnya 6 jam..


ni hasil pada keesokan harinya!!


selamat mencuba...

2 comments:

cik cek said...

Memang gabungan serasi...emmmm....sedapnya pasti menjilat jari...yummyyyyy...:D

Azwani said...

adeiiiiiiii sedapnya.terliur la plak utk wani yang penggemar cheese dan coklat ni..

jejak

free counters