kawan2 blogger ku (

Monday, November 7, 2011

Salam Aidil Adha

as'salam....

mungkin agak terlewat nk ucap selamat Aidil Adha..
tp bak kata omputeh..better late than never..hahahaha

aidil adha kali ni kami sambut kt putrajaya je...
sbb mama n adik2 dtg beraya kt sini...
sama je kot beraya mana2 pun..yg penting bersama kuarga
kalau x berpeluang beraya ngan family, asalkan bersama suami dan anak2 pun dh ok kan...

seperti tetiap thn, aidil adha kami sambut serba sederhana...
mungkin thn ni agak sedikit 'murah rezeki' sbb byk gak dpt daging korban..
thn lepas langsung x dak..huhuhu
thn ni merasa gak dpt 3 bungkus daging, tulang rusuk dan kaki...
alhamdulillah...

berbalik pada menu2 pd hari aidil adha...
rancangnya nk buat 3-4 jenis masakan...
wpun beraya dgn family ja..tp teringin gak nk menjamu kuarga sendiri..
tp last2..jdnya beberapa menu je..sbb MALAS..huhu...

apepun, syukur sesangat...
ada gak tetamu yg berkunjung...dpt gak la menjamu...
dan mlmnya...nasi yg aku masak 2 periuk tu abis jugak..x de la membazir...


menu utama, nasi beriani....
beras x cun...hasil pun x berapa cun

bahan:

5 cawan beras- elok kalo guna basmathi- cuci bersih
5 cawan air
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar serbuk beriani faiza- (sudukan membumbung)
segenggam kismis
segenggam gajus- x boh pun
daun pudina kalo suka
1 biji tomato- dadukan
daun pandan
1 kiub ayam megi
1/2 sudu teh garam
beberapa titis pewarna kuning dan oren


bahan tumis

3 sudu marjerin /2 sudu minyak sapi + sedikit minyak
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih- hiris
k kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih

cara:

panaskan kuali - masukkan marjerin
tumis bahan2 tumis sampai wangi
masukkan beras dlm periuk nasi
curahkan bahan2 tumis
masukkan air dan susu cair, kiub ayam, garam, tomato dan daun pandan
msak sampai nasi kering
gembur2 kan
titiskan pewarna oren dan kuning...
pastu jgn gembur dah..biar sampai nasi masak (utk elakkan warna bercampur)




ayam masak beriani...
1st time buat

Bahan2:

1 ekor ayam- potong kecil dan goreng
3 sudu besar rempah beriani- aku guna Faiza
2 biji tomato- cincang
3/4 cawan susu cair
segenggam kacang gajus- goreng tanpa minyak


bahan tumis:- hiris

1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
rempah 4 sekawan- k kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga

bahan kisar-

3 biji bawang besar
2 ulas bwg putih
sedikit halia
5 biji cili hijau- (cili besar)

cara:

- tumis bahan2 hiris sampai naik bau
-masukkan rempah beriani (bancuh dulu ngan air) bersama bahan kisar
- biar rempah masak- kecilkan api- kacau2 jgn biar berkerak
- masukkan tomato cincang dan susu cair- masukkan garam dan perasa
- tambah sedikit air kalau nk kuah sedikit cair
- masukkan ayam goreng- sebatikan- biar dlm 10 mnt




acar berempah

ketupat palas



gulai daging pekat- utk cicah ketupat


nyum..nyum..tetiba teringin nk mkn...


yg ni biasa la- trade mark aku- kek marble
yg ni wat mlm raya, mlm tu gak abis separuh...
huhuhu..sedap kan mkn panas2


yg ni wat lg sekali tgh hari raya tu..huhu

6 comments:

indahhouse said...

Salam Nuanza,
Selamat hari raya Nuanza. Nuanza lagi baik dr saya, buat juga juadah raya. Saya, my hubby kata tak payah sbb beraya kat banting. Cuma buat kek sikit je. segan pula.. hehe..

POSH76 said...

salam aidiladha...nak teraila resepi ni

Cik Puan Izan❤ said...

salam kenal...^^ sedapnya menu raya dia... kita tak dpt blk kg... huwaa...sedapnya tgk ketupat, kek...rendang...

ieda said...

wah2 sedapnya resepi2 raya nie .. kek tuu x menahan .. ermmm nasi beriani nie kak long akak buat juga , tapi warna kuning sikit kann .. sedap kan :)

PUtRi said...

salam....ketupat daun palas my favorite..x dpt mkn masa raya hari sbb kat sabah x ada..tp x apa lah..dpt tengok gambar pun dh cukup utk lepaskan rindu

Run Away said...

selamat awieh raya...best nyer bila nampak makanan mcm ni...;d

jejak

free counters