kawan2 blogger ku (

Thursday, November 24, 2011

sesi mengabiskan epal hijau!

assalam...

baru je pas tgk bola
Malaysia vs Syiria

agak kecewa sbb kita kalah 0-2
tp apa leh buat kan...
adat permainan

utk ubati kekecewaan, aku dh telan 2 ketui muffin--(apa kena mengena??)

akhirnya 2 biji epal hijau dlm peti ais tu abis jugak..huhuhu


1 yg menarik minat aku pasal muffin ni adalah crumb nya...
patutnya letak lg byk..
masa tgh bakar, baunya harum semerbak dek kerana crumb tu...

bila mkn lak, paduan antara lemak2 manis muffin + masam epal sgt best!!

nk buat pun senang sgt...







utk crumbnya:

1/3 cawan gula perang lembut

2 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar mentega

cara:

campurkan semua bahan
dgn menggunakan jari, adukkan bahan sampai jd mcm serbuk roti
Ketepikan.









1 biji epal kalo saiz besar @ 2 biji kalo saiz kecil
kupas kulit
potong dadu kecil


bahan2 utk muffin:

bahan A: campurkan

1 3/4 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
1/3 cawan gula halus

bahan B: campurkan

75 g mentega cair / minyak masak
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan susu cair

cara:

masukkam bahan A ke bahan B
kaup balik secara rata
masukkan epal

isikan ke dalam bekas muffin 2/3 cup
taburkan crumb (kasi lebih2 skit baru best)
bakar selama 25 mnt dgn suhu 160 darjah- api bawah
(utk 10 mnt terakhir, aku guna api atas dan bawah)

*adunan ni mmg agak pekat*

- cara buat mcm cekodok kan..tp itu lah cara muffin..
kalau kena pukul bagai, tu bukan muffin tp cup kek...

sebelum dan selepas bakar


patutnya lebihkan skit crumb tu


crumb tu membuatkan muffin ni sgt harum!

nak operate skit


bila mkn, terasa2 epalnya...best!!!

6 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
selamat pagi dik.. :) pagi ni nampak je apple crumb muffin ni, terus rasa cam nak terbang gi putrajaya.. sure ada bekal kat ofis kan.. :) nakkkk gak... :) tinggal akak sebijik dua k..

cida said...

wahahahaha kak Nani...mmg ada bekal ni kak..meh le...huhuhu

::Azura Rahman:: said...

salam cida.. :)

Menarik la resepi nie.. terus tulis dlm kitab.. hehehe.. nk cuba lah nnti.. tq for d resepi dear..

Areniss said...

sedapla..thanks bagi rasa dn seterusya mengenyangkan tuk bekfest td..

nuwairani ismail said...

wah! resepi mudah ni...nak cari acuan muffin dulu la baru boleh buat ni..

POSH76 said...

sedapnyer

jejak

free counters