kawan2 blogger ku (

Monday, November 21, 2011

kek karamel pertamaku

assalam....

selamat berhari Isnin...
alaa...x yah la nk monyok sgt kan..ngeh2...

jom..mkn kek nak??
heheh...



pestime masa aku tgk kek ni kt blog org..terdetik dlm hati..''nampak sedapnya''
tp mmg langsung aku x rasa nk cuba buat...

bertahun2 berlalu..aku masih x rasa nk buat...
tp aku penah gak la rasa yg kwn buat...

tetiba je dlm masa seminggu ni terasa sgt nk buat...
berkobar2 je pas tgk kak Nani pun dh wat..
huhuhu...terliur lak nengok...tp mana lak aku nk beli..
mcm x penah nampak ada org jual melainkan kena order...

lalu, aku beranikan diri wat...
terus terang la...byk gak la kek aku wat sblm ni, x penah debarannya sebegini hebat..
dr mula mengatur kaki ke dapur, sediakan bahan, bakar, menunggu..semuanya amat mencemaskan...

sehinggalah saat kek tu berjaya di keluarkan dr loyang..
mmg hebat jugak la ''berhantunya'' kek karamel ni...
boleh wat aku penasaran!



mmg hepi sgt bila kek ni dgn mudahnya dpt dikeluarkan dr loyang...

proses nk buat kek ni x la sesukar mana..
cuma aku ni mmg jenis suka tangguh2
suka peram2 resepi
org lain dh buat beratus biji, aku baru nk terkial2


ni antara bahan utama utk buat lapisan atasnya..
tp sblm tu, kena sediakan gula karamelnya dulu

Step 1: utk gula karamel

2 sudu besar gula pasir



Sediakan loyang 8 inc. 

Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.

Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.

Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan 
Biar gula sejuk. 

Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 
dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.

Ketepikan 



Step ke2:Bahan Karemel

1/2 tin susu cair 

70g gula castor

1/2 sudu teh esen vanilla

3 biji kuning telur


Kacau susu dan gula hingga gula larut.

Kacau telur dan esen perlahan.

Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.

Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.

Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! 

kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Step ke3: Adunan Kek 

70g gula kastor

3 biji telur kuning

135ml air 

45ml minyak masak


Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.

Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.


Step ke4: 


140 gm tepung gandum

1 sudu teh baking powder



Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak

Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.

Ketepikan.


Step ke5: Merinque  

6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning

70g gula castor

1 sudu teh krim of tar2- aku ganti ngan 1 sudu teh air limau nipis



Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering

Pukul putih telur hingga berbuih

Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh

Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.

Gaul rata secara kaup balik

Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.


Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
(masa ni dh leh panaskan oven dgn suhu 160 darjah)
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.

Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.


Bakar selama 1 jam dgn suhu 160 darjah dgn teknik steam bath


pas masak, biarkan loyang dlm oven selama 15 mnt
(kek ni akan menurun skit nti)
pastu kuarkan dan biarkan 15 mnt pd suhu bilik
telangkupkan ke dalam pinggan dan biarkan kek tu turun sendiri...

sejukkan sblm potong
(aku sejukkan dlm peti sejuk..)


aku lom 100 % puas ati dgn hasilnya...
tp dh nama pun cubaan pertama..
aku harap pas ni akan ada la cubaan ke2-3-4
sbb rasanya aku pun jatuh cinta kot ngan rasa kek ni..tambah2 kalau mkn sejuk2
cuma pas ni kalo wat, aku nk doublekan adunan karamel nya...barulah HEAVENN!!


1/4 loyang kuhabiskan sekaligus je..wahahahah<---ayat bangga

so, harap2 pas ni sesapa yg lom buat tu leh la buat
aku yg agak jakun n takut ngan 'keseraman' kek ni pun leh buat, apalagi korang kan...
yukkk..jgn malu2..biarkan aje berat badan tu nak naik ke apa ke..
jgn di fikirkan sgt...wakakakakaka!!!

k la...jom mkn kek...byk lg ni
wassalam....

14 comments:

ady said...

as-salam
cantiknyee kek karamel tu..menarik!!!

KakAsma said...

akak dah buat juga...mmg sedap simpan lama kat freezer wallaaa ..tul kata nuanza kena lebihkan karamelnya..hehee kena gi umah E_Na zarina tuk tengok karamel yang tebal sikit..kena gandakan bahan...

::Azura Rahman:: said...

weh.. sedapnyer.. akak pon lom cuba lg la dik.. biler la nk dtg seru.. nk start buat kek ni kena ada mood..

pssst.. tlg tiup skit semangat kt kzura.. hehehe...

mawar merah said...

wah..keknya tu nmpk gebus..

rostina76 said...

pehhh!!! menggoda betul..bravo tu cida

L said...

waaa. kene bagi resepi ni kat my future wife.. huhu

jom bacer kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

Zaliedana said...

Assalam shida,adeeiii kek karamel,sedapnyer,kale pon nmpak sweet ajer,kek nih mmg cam berhantu jer kan,pas suap,nak suap lagi,pastu suap lagi,adeiii,tgk2 dah bape slice hentam kan..Ct wat kek nih blk kg raya aji baru nih,tapi xsmpat snap pic,huhu..

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

he..he..baru tau betapa berhantunya kek karemel ni..
klu tak tak kan lah ada org order berulang2
dah tengok kek ni terasa terliur plak.lg pun dah lama tak buat

Amie said...

oooo....cantiknya! nampak meriah...

Alin Marlini said...

tak sabar nak try..cam sedap jek

Mrs Sufatiha Infinity said...

wah first time try dah menjadi...cntik giler tekstur dia...mmg style tgn menjadi ler...

norhanim md zain said...

kena try ni....

semangat dah mai...cantik dan sedap tgk kek ni..thanks for sharing

Citarasa Rinduan said...

cida

aduh........ malam2 singgah sini perut ayu dah minta diisi,
lagilah kek kameral cida berseri...

lapor

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hahaha... akak tangguh 2 tahun lebih nak buat kek ni.. pastu berjangkit kat Nani bila dia tgk akak punya kek.. now.. dah berjangkit pulak kat Shida bila Shida tgk Nani buat... padahal mmg dah lama kek ni tersebar virusnya.. tp dulu2 mcm takde seru nak buat kan? now bila dah buat.. rasa nak buat berkali2 pulak.. kikiki...

p/s: tgh godek resepi kuewtiau goreng mu akak nak link kat entry.. ada ke tak ye kat blog.. ke kat fp?

jejak

free counters