kawan2 blogger ku (

Tuesday, December 27, 2011

Terung Goreng Bercili

assalam...

dh lama tingin nk mkn terung bercili ni...
minggu lepas beli la terung, sudahnya bertapa dlm peti ais..sbb blk kampung 3 hari...

blk je dr kampung, selongkar peti ais, baru ternampak ada terung
kulit dia dh ada kedut2 skit (x awet muda betul la terung ni kan)
tp masih leh dimasak...

so, baru la ari ni terrrbuat terung masak cili ni...


aku sebanarnya x tau cemana org lain buat
nk google pun malas masa nk mask td
so, aku hentam la goreng bercili style aku

bg aku, x de istilah silap resepi, silap masak, atau masak x betul
sbb apa yg kita masak, asalkan boleh di makan..dh ok la kan..
x semestinya kita ikut resepi atau memana sumber bulat2...
memasing ada citarasa tersendiri...suka ti ko la dik non..

ni la cara aku yg paling seksisss


antara bahan:

1 biji terung panjang- hiris menyerong
1 biji bwg besar saiz kecil
2 ulas bwg putih
sedikit belacan
3 biji cili merah
leh tambah beberapa biji cili api kalo nk pedas

(bahan2 atas ni kisar kecuali terung tu la...)


panaskan minyak
goreng terung agak2 bg layu skit je
jgn lama sgt nti lembik lak
pastu ketepikan


guna minyak yg sama, goreng sejemput ikan bilis sampai garing
alihkan dan ketepikan


buang skit minyak bg tinggal agak2 3 sudu je...
tumis bahan2 kisar td
masukkan garam, dan air asam jawa (dan gula kalo suka)




masukkan terung dan ikan bilis
gaul sebati dan terus tutup api



sgt de best layan ngan ikan goreng...
huhuhuhu..aku ni, semua lauk best je..bg mkn telo masin ngan nasi pun best gak..

5 comments:

Yatie Awang said...

my feveret ni...

Apa kata kita

Mrs Sufatiha Nur said...

gurlp....makan ngan nasi panas2 neh best giler...nak nak time2 lapar camni.....

JaSSNaNi said...

hmmmm sedapnya.. apesal la perut ni dah berbunyi pepagi ni.. nampak sambal terung ni kot.. asben akak pun suka sambal terung camni.. :)

ieda said...

wah sedap .. kalau akak , memang suke grg nie tapi akak suke letak cili sos lebih sikit .. ada masam2 manis ;)

Liza said...

kalau kat umah akak ni mmg xlaku , anak2 akak bknnya mkn pun benda2 cmni...nyampah i...hihihihi

jejak

free counters