kawan2 blogger ku (

Sunday, January 8, 2012

ayam masak madu dan nasi pandan

assalam....

hai..dh lunch ke semua?
selalu bila weekend mesti lunch lewat kan..
sbb dh kenyang sbb bfast pun lewat..

tp aku x bfast pun ari ni
just minum milo ja..
pastu trus ke dapur tuk masak lunch...
so, awal skit lah lucnh ari ni sbb dh lapar...

menu ari ni pun sgt simple dimple...
1 menu je aku masak ari ni..hehehehhe...

cuma masak ayam masak madu tp masak nasi bg ada kaler2 skit...


sblm ni, aku pernah masak ayam madu ni kat sini
tp kali ni, aku guna cara lain yg lebih simple dan guna apa je yg ada dlm peti ais...
menu ni pun sebenarnya request en garpil dan antara feveret menu dia...

bahan:

1/2 ekor ayam- goreng hingga masak
1 biji bwg besar- tumbuk
3 ulas bwg putih- tumbuk
1 biji bwg besar- hiris bulat
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar madu
cili merah/hijau

cara:

guna minyak goreng ayam td, buangkan skit agak2 cukup tuk menumis
tumis cili kisar + bahan2 tumbuk
biar sampai cili masak
masukkan sos dan madu (leh tambah air skit)
masukkan garam
bila dh cukup rasa, masukkan ayam, bwg hiris dan cili hiris
gaul sebati



-goreng ayam
-tumis cili dan bwg tumbuk


-masukkan sos dan madu
















- akhir sekali masukkan ayam, bwg dan cili hiris- sebatikan
















menu ni mmg kering2 basah je...x berkuah


pastu aku buat nasi pandan..
ala2 nasi minyak je la..cuma tambah pewarna hijau
tp kali ni, aku tumis guna minyak dan bukan mentega sbb x mo bg muak sgt..


tp x cun sbb guna beras biasa je
x de beras basmathi

bahan:

2 pot beras- lg elok kalo beras basmathi
2 pot air biasa / air kisar daun pandan (jumlah air bgantung pd jenis beras)
4 sudu besar susu cair
1 sudu teh esen pandan (kalo x guna air daun pandan)
sedikit pewarna hijau

bahan tumis:

minyak secukupnya
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih-hiris
sedikit halia- hiris
1 btg serai diketuk
sedikit bunga lawang, kk manis dan bunga cengkih

cara:
cuci beras samapi bersih
masukkan dlm rice cooker- ketepikan
tumis bahan2 tumis sampai naik bau
tuang bahan tumisan beserta minyaknya ke dalam beras td
masukkan air dan susu cair
masukkan 1/2 sudu teh garam
masak naik seperti biasa

bila nasi dh kering, gemburkan nasik, titiskan beberapa titis pewarna hijau dan biarkan nasi masak
(jgn gembur pas titis pewarna)
bila nasi dh masak, baru gembur nasi sekali lalu pastu taburkan bwg goreng

(aku just guna esen pandan sbb x mo bg nasi tu kaler hijau, pastu titiskan pewarna hijau bg tompok2 je)

4 comments:

JaSSNaNi said...

ada lagi tak? kita tukar menu nak? akak bagi laksa ko.. nak ?

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

errr..kak..masak 2 pot je kak.. settle sudah..wakakakakka...tp kalo akak nk bg laksa tu kite terima sgt2..hahahahha

ieda said...

wah memang mengancam lah dik ! ;)

sarah mohamad said...

Sedapppnyaaa kak. Tertelan air liurr ni tengok ayam tuuu :D

jejak

free counters