kawan2 blogger ku (

Monday, January 30, 2012

Kari Ikan Talang Masin

assalam...

x bestnya bila hari isnin..
sbb kena keje...
tp kalo x keje, mesti rasa bosan gak kan...mesti masa tu sibuk nk keje....
cuti lebih kurang seminggu dh pun berakhir..
lalu kembali ngan aktiviti biasa

kembali masuk dapur..dan sepahkan dapur
tp masih dgn menu yg simple je la...(mcm la selalu dok masak menu yg TAK simple)
so, masak yg agak2 rasa lebih byk santai dr kena dok dapur...
heheheheh...

masa blk kg br ni, en garpil ada beli ikan talang masin kat Pekan Rabu
saiznya sedang2..x kecik dan x besar...
kira leh la wat 3-4 kali mkn utk kami berempat berdua



bila dpt ikan masin, antara menu yg terimbas dlm kepala aku pastilah masak lemak atau kari...
tp kalo dpt part isi tu, wat goreng letak bwg atau sambal pun sodapp gak...


aku guna cara tumis darat
sebenarnya dh selalu gak wat...
kekadang campur nenas...atau kacang panjang
leh tgk sini
kali ni en garpil nk letak terung

Bahan: 

Beberapa keping tulang dan isi ikan talang masin- rendam sekejap
3 sudu besar rempah kari ikan
1 cawan santan
2 cawan air
1 biji terung- potong dan hiris

1 keping asam keping- saiz kecil
1 biji tomato
1 biji cili merah

Bahan tumbuk:

3 biji bwg merah
2 ulas bwg putih

(tumbuk dan campur dlm rempah, jdkan pes)

Bahan tumis:


2 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah ........] mayangkan
3 ulas bawang putih............]

Cara: 1. Masukkan pes rempah (yg dh dicampur bahan tumbuk) dalam periuk . Tambah 2 cwn air
2. Biar hingga mendidih dan rempah masak .
3. Masukkan santan, ikan masin dan terung, tomato dan cili merah dan asam keping.
Biar mendidih lagi. Kalau perlu, tambah garam
(ikan dh masin, so, jgn letak garam awal2). Kalo dh ok, tutup api, ketepikan

4. Panaskan minyak dlm kuali, tumis bahan tumis sampai garing dan naik bau
5. masukkan bahn tumis ke dalam periuk gulai sekali dgn minyak
6. Tutup tudung periuk sehingga dihidangkan. Sblm hidang, kacau sebati


8 comments:

YaYaNsMuM said...

Wah..sungguh rajin memasak..gud..gud..neway, nmpk sdap!

::Azura Rahman:: said...

my peberet nie.. makan bertambah x hengattttt...

suri solehah said...

wah sedap tu..akak hr ni pun cadang nk buat talang kari...blk kg hari tu..borong ikan talang masin

I'm Cida- My Photo Blog said...

to YaYaNsMuM : heheheh..feveret kami laki bini ni...


to Azura Rahman:: mmg kak..bertambah 3 kali semalam..hahahha..sendatttt


to suri solehah : mesti best kan... wat masak lemak pun sodap gakk..

ika~~ said...

lma xjenguk blog ni.sedapnye kari ikn talang masin ni.klu buh nenas pn boleh kn?yummy!

Asmara said...

hi cida, wah nampak ikan masin talang terus je nak tengok resepi. hihi.. sbb stok ikan masin baru ada asyik goreng pun boring kan. buat masak gini pun sedap! tq cida share resepi. ;D

ieda said...

sedap2 .. akak pun suke masak lemak ikan masin nie ;)

RoseLangkawi said...

sedap nmpaknye,,ada juga kita buat tapi letak nenas muda dan ada juga kekadang letak belimbing buluh, sesuka ati je kan?bole jela..kan3x

to tuan tanah & all GA lovers,jom join GA kita, adiah penginapan 2h1m dilangkawi woooo, jomla...

http://rosebussinessmind.blogspot.com/

jejak

free counters